VuoroPuhePiha

19.9.-15.11.2006, Karjalankatu 16
Rauman Freinetkoulun ja Sirja-Liisa Vahtran yhteisöllinen maalausprojekti

Teos on toteutettu yhteisöllisessä maalausprojektissa, johon ovat osallistuneet Rauman Freinet -koulun oppilaat. Lopputuloksena on kaksi hohtavaa tilateosta, jotka sijaitsevat koulun piha-alueella:

Pimeässä hohtavat hyppyruudukot

Koulun pihan laatoitukselle lasten piirtämä erilaisista hyppyruudukoista koostuva kokonaisuus on vahvistettu pimeässä hohtavalla akryylivärillä. Toiminnnalliset hyppyruudukot muodostavat kuvion, jonka voi nähdä myös symboloivan aurinkoa, ikuisen valon lähdettä. Teos on nähtävillä ja käytettävissä sekä kirkkaassa että hämärässä valaistuksessa.

Hohtava liitutaulusarjakuva

Hyppyruudukon lähistöllä sijaitsee pimeässä hohtava sarjakuvaliitutaulu. Hohtavat lintufiguurit ovat oppilaiden suunnittelemia. Ne kuvaavat erilaisia vesilintuja - vapaan liikkumisen ja sopeutumisen vertauskuvia. Hahmot on toteutettu liitutaululle ja se mahdollistaa teoksessa päivittäisen muuttumisen. Teoksessa toistuu kuten oikeassa elämässä erilaiset hetkien, kohtaamisten ja dialogien jatkumo.

Aihe

Projekti pohjautuu kahden demokraattisen käsitteen: katutaiteen ja katuleikin välisen yhteisen alueen tutkimiselle. Katutaide luopuu tässä aggressiivisista piirteistään ja sen sijaan luo rauhanomaiset puitteet sosiaaliselle kanssakäymiselle. Siinä painottuu inhimillisen kontaktin ja keskustelun tärkeys kulttuuristen ja tiedollisten asioiden vaihdossa. Taideteosken merkitys on näin sen toimivuudessa.

1. Yhteistyöteos. Taiteellinen työskentely tuottaa väliaikaisen pienoisyhteisön mallin kun lähes 45 eri ikäistä oppilasta on mukana maalausprosessissa.

2. Molemmat installaatiot ovat luonteeltaan osallistumaan kutsuvia, kuin eläviä olentoja odottamassa apua ja aktiivista kommunikaatiota ja antaen osallistujalle mahdollisuuden täydentää teosta.

Materiaalit

Fluorisoiva valkoinen ja keltavihreä väri, pimeässä hohtava väri, maalattu vanerille ja pihalaatoitukselle. Idea Ajatuksena tarjota piristystä ja toimintaa alkavan pimeän vuodenajan kynnyksellä. Idealistisesti teos antaa mahdollisuuden voittaa pimeys erityisesti yhteisen tekemisen, toiminnan ja dialogin keinoin.

Yhteistyössä: Kapiteeli, Rauman Freinet -koulu, Rauman taidemuseo, Raumars ry, Satakunnan lastenkulttuuriverkosto, Satakunnan taidetoimikunta - Ilon ja valon Satakunta


© Rauman taidemuseo 2011 
Tekijänoikeudet | Yhteystiedot