Konsten bygger Raumo 18.2.-6.5.2012

På Raumo konstmuseum har det alltid funnits utställningar där verk av konstnärer från Raumo uppvisats. Raumo Konstnärsgilles och Raumo Konstgrafikers utställningar har visats regelbundet, nästan varje år i över fyrtio års tid. I år deltar även Raumars rf - Artist in Residence -program i utställningen. Idén till utställningens tema Konst bygger Raumo kom från Raumo Konstnärsgille. Som utgångspunkt har varit betydelsen av tanken att bygga och konstruera i konst. Konst och kreativitet är en viktig del av den mänskliga kulturen och civilisationen. För den enskilda människan kan konst vara en viktig del av livets innehåll och ge en möjlighet att förstå sig själv och andra bättre. Konst ger också en möjlighet till andlig tillväxt och utveckling. Konst har även betydelse då man betraktar den samhälleliga hälsan. Konst och kultur är en viktig del av det kultiverade samhällets grundstenar, som påverkar även den ekonomiska utvecklingen. Temat får olika former och tolkningar, då var och en av konstnärerna har fritt fått tillämpa temat i sitt arbete.

Raumo Konstgrafiker visar i samband med utställningen även sin 35-åriga verksamhet. Förutom grafikernas nya verk presenteras verk från den 1988 påbörjade grafikserien Årets Blad. Idén bakom serien är att presentera grafikernas verk och olika grafikmetoder. Raumo Konstgrafiker organiserar också guidningar och workshops med olika grafiska metoder.

Raumo Konstnärsgilles medlem Rauno Aarras, är utställningens hedersgäst. Aarras fyllde 80 år i fjol. I utställningen visas verk från Raumo konstmuseums samlingar av Aarras, samt intervjuer från olika årtionden. Konstnärsgillets medlem Valto Vaalikivis nya dokumenter om konstnärer i Raumo och deras skapande av konstverk finns även till uppseende. Raumars andel i utställningen består av det italienska konstnärsparets Alessandro Mancassolas och Barbara Ceriani BasilicoS video om ishockeylaget Lukkos fans, den italienska Giulia Filippis textilinstallation och Jihee Mins trädreliefer och projektdokumentationer.

Utställningen visar sammanlagt verk av 37 konstnärer. Utställningen stärker konstnärernas sammanhållning och visar bildkonst från Raumo för allmänheten. Vad skulle Raumo vara utan sina konstnärer! Utställningens pressfoton: http://www.raumantaidemuseo.fi/media/index.html
Be om lösenorden rtm@raumantaidemuseo.fi


© Rauman Taidemuseo 2011 
Copyright | Kontakt