Karhulan rahaston taidekokoelma

Karhulan kokoelma on Rauman kaupungille kuuluva testamenttilahjoitukseen perustuva kokoelma.

Eevi ja Jalmari Karhulan rahasto on perustettu vuonna 1967. Rahastoa hallinnoi Rauman kaupunki. Rahaston tarkoituksena on tukea raumalaisaiheista taidetta käsittävän Karhulan rahaston taidekokoelman kehittämistä, Länsi-Suomen opiston toimintaa sekä Eurajokilaakson historiankirjoitusta varten perustettua rahastoa.

Karhulan rahaston taideteoskokoelma sai alkunsa Jalmari Karhulan testamentista vuonna 1942. Karhula lahjoitti museolle kokoelman akvarelleja, jotka hän oli maalannut 1920-luvulla. Akvarelleissa hän kuvasi pääasiassa Vanhan Rauman piha- ja katunäkymiä sekä Lapin ja Petsamon maisemia. Rauman taidemuseo hoitaa ja ylläpitää kokoelmaa.

Jalmari Karhula (1878-1942) syntyi ratsutilallisen Isak Arvon ja Maria Björnin perheeseen Euran Sorkkisissa. Isak Arvo oli valtiopäivämies ja kasvatti poikansa arvostamaan satakuntalaista talonpoikaiskulttuuria. Käytyään maanviljelyskoulun ja kansanopiston Jalmari Arvo kirjoittautui 1903 oppilaaksi Suomen Taideyhdistyksen piirustuskouluun. Hän jatkoi taideopintoja vielä talvikaudella 1905-06 Pariisissa Académie Colarossissa.

Taideopintojen jälkeen Jalmari Karhula keskittyi pääasiassa kuvitustyöhön, käyttögrafiikkaan, huonekalu- ja rakennussuunnitteluun. Karhulan rakennussuunnittelun keskeistä tuotantoa edustaa 1900-luvun alussa rakennettu Euran Pirtti. Raumalle Jalmari Karhula muutti vuonna 1918 ja avioitui Eevi Viinikkalan kanssa.

Taiteilija Jalmari Karhula toimi aktiivisesti kulttuuri-, museo- ja kotiseututyössä. Karhulan Raumalle saapumisen aikaa voidaan pitää raumalaisen kuvataidekulttuurin alkuna. Taiteilijat Vihtori Ylinen, Saima Tigerstedt-Ylinen ja Uuno Eskola olivat, ainakin osaksi Karhulan innostamina, kotiutuneet asumaan ja työskentelemään Raumalla. Vieraiksi saapui myös muita tunnettuja taiteilijoita, kuten Tyko Sallinen.