M U U T T O – taidekasvatus evakossa Turun kampus

WC-paperirullat tilassa

Tämä oli ensimmäinen etätehtävä laitoksen sulkeuduttua. Opiskelimme juuri ennen sulkua perspektiiviä ja tilan kuvaamista liittyen arkkitehtuuriin, designin ja kuvailmaisuun.  2-pakopisteen perspektiivin lisäksi tutkittiin ympyrän muuttumista ellipsiksi. Vessapaperirulla osoittautui monimerkitykselliseksi tarkastelukohteeksi. Rullat esiteltiin virtuaalisessa galleriassa toisillemme ZOOM-kokouksessa ja samalla kertoilimme karanteenikokemuksiamme. Jaoin tehtävän KUVIS-opettajien Facebook-ryhmään ja pian ilmestyikin kouluista  ympäri maan saman tehtävän eri sovelluksia. Lyijykynä ja paperia löytyy joka kodista.

Rautalankahenkilöitä ja varjokuvia

Kolmiuloitteisen ilmaisun kurssilla tutkimme Alberto Ciagomentin veistoksia ja ihmistä liikkeessä. Hahmot ovat muuttohommissa tai matkalla jonnekin. Rautalankarungon päälle tuli juustovahaa ja tarkoituksena oli installoida nämä hahmot heittämään varjoja museon tiloihin lamppujen avulla.  Ehdimme kokeilla näitä hahmoja valkokangasta vasten ja hahmot jäivät kuvisluokan ikkunalle odottamaan museoreissua. Näistä piti siis tulla iso installaatio museon tiloihin ja hahmojen varjot olisivat olleet vuorovaikutuksessa toisiinsa.

Kolmiuloittenen ilmaisu

Tutkimme kuvanveiston klassikkoaihetta: rintakuvaa. Ihmisen pään rakenne ja mittasuhteet opiskeltiin ja paperirungon päälle ryhdyttiin rakentamaan omaa idolia tai esikuvaa. Millainen olisi nykypäivän hymypoika- tai tyttöpatsas? Keneen samaistun, ketä ihailen? Opiskelijat valitsivat esikuvansa ja mallikuvien avulla muovailtiin veistos. Koronan aikana kaipaamme voimaa ja kannustusta, voisiko nämä veistokset muistuttaa meitä? Veistokset jäivät uunituoreina karanteeniin Educariumille.

1. Eveliina Huotiainen – Greta Thunberg
Greta Thunberg. Yhden käden sormilla pystyy laskemaan nyky-yhteiskunnasta 17-vuotiaita vaikuttajia, jotka saavat ihmisiä ja etenkin nuoria liikkeelle tuhansittain. Polttava halu parantaa maailmaa. Miksi ei siis patsasta hänestä?

2. Tea-Maria Sandell – Jokeri
Idolina oli Alan Mooren Batman The killing joke sarjakuvassa oleva Jokeri. Alan Mooren sarjakuvat ovat toteutukseltaan hienoja ja Jokeri on mielenkiintoinen hahmo, joka haluaa muutosta vallitsevaan yhteiskuntaan.

3. Laura Klang – Ystävä
Savityöpatsas kuvaa ystävääni, joka osaa auttaa minua kaikissa tilanteissa. Hän on idolini, koska hänellä on aina vastaus kaikkiin asioihin, pienistä murheista maailmanlaajuisiin katastrofeihin. Hiukset yritti jäljitellä paksuja kiharoita.

4. Janita Suni – Morgan Freeman
Nuori Morgan Freeman autuaan tietämättömänä siitä, että hänen tavaramerkikseen muodostuu viisaan vanhuksen roolit, joita hän tulee esittämään näytelmissä lukemattomia kertoja.

5. Aleksi Huttu – Kylian Mbappé
Nopea, viimeistelijä ja ennen kaikkea ilmiömäinen 21-vuotias huippujalkapalloilija, joka on monen nuoren esikuva. Tulevaisuudessa jalkapallon G.O.A.T.

6. Saara Lappeteläinen – Lana Del Ray
Laulaja, joka musiikillaan luo mieleen mitä kauneimpia maisemia, lohtua ja nostalgiaa. Nainen, joka omakätisesti lahjakkuudellaan ja omalla työllään on raivannut tiensä musiikkimaailman huipulle samalla muistaen antaa omastaan niille, jotka apua tarvitsevat.

7. Otto Hölsö – Sergio Ramos
Taistelija, voittaja, johtaja, joukkuepelaaja, esikuva, sitä ja paljon muuta on Real Madridin kapteeni Sergio Ramos.

8. Sannamari Särvä – Dobby
Miksi juuri hän? Valitsin idolikseni Harry Potterista tutun Dobby-kotitontun. Mielestäni Dobby on hyvin urhea ollakseen niin pieni otus, joten hän on mitä mainioin ihailun kohde.

9. Oona Åberg – Tove Jansson
Olen aina ihaillut Tove Janssonia taiteilijana ja kirjailijana. Hänen kuvistaan välittyy loppumaton mielikuvitus ja taito sekä tarinoistaan viisaus ja avarakatseisuus.

10. Jenni Patanen

11. Heta Suokivi – Lordi Voldemort
Voldemort on lapsuuteni anti-idoli ja varmasti jonkun idolikin. Nenättömyys kiehtoi taiteilijaa.

Grafiikantyöt peruutettu

Nämä ovat kuvallisen ilmaisun menetelmät-kurssin töitä. Juuri ennen tilojen sulkemista vedostimme monotypiota ja kaiversimme softcut-laattoja kokeellisia  yhdistelmätekniikoita varten. Mutta kymmenet vedokset jäivät luokan kuivumaan ja odottamaan viimeistelyä sekä kehystystä. Ehdimme kuvata prosessikuvia ja sain työt seiniltä talteen viimeisellä käynnilläni luokassa.

Virtuaaliataustainen ryhmäkuva

Jo kolme viikkoa etäopetusta takana. ZOOMissa voi videonsa taustan vaihtaa. Etäkokokouksen iloksi vaihdoimme ryhmäkuvaa varten jokaisen taustakuvaksi paikan jossa olisi mieluummin kuin koronakaranteenissa. Jokaisella oli oma tarinansa jaettavana taustakuvan avulla, haaveita vapaasta maailmasta ja matkustamisesta. Arkkitehtuuri- ja ympäristökierros virtuaalisesti.

Teokset: Aleksi Huttu, Eveliina Huotilainen, Otto Hölsö, Laura Klang, Saara Lappeteläinen, Jenni Patanen, Tea-Maria Sandell, Janita Suni, Heta Suokivi, Sannamari Särvä, Oona Åberg
Tekstit: Kuvataiteen yliopisto-opettaja Ollipekka Kangas