Näyttelyt

Raumaa ja raumalaisia – teoksia Karhulan rahaston kokoelmasta
30.1.–17.3.2024
 

Vuonna 1967 perustetun Jalmari Karhulan rahaston yhtenä tarkoituksena on tukea ja kartuttaa raumalaisaiheista taidetta. Kokoelmaa täydennetään vuosittain, viimeksi hankintapäätöksiä tehtiin joulukuussa 2023. Tuolloin kokoelmaan hankittiin mm. Jori Tapio Kalliolan keskustelua herättänyt Lintu ja kala! -veistos sekä entisen museointendentin Janne Kosken muotokuva. Karhulan rahaston kokoelmaa ylläpitää ja huoltaa Rauman taidemuseo ja kokoelmateoksia on esillä mm. Rauman kaupungintalon valtuustosalin lämpiössä ja Kaunisjärven hyvinvointikeskuksen tiloissa.

Rauman taidemuseon yläkerran näyttelysaliin on koottu pieni otos Karhulan kokoelmasta teemalla Raumaa ja raumalaisia. Näyttely on samalla “tiiseri” tulevasta perusnäyttelystä ja johdattaa myös tutkimaan kohta perusparannukseen sulkeutuvan Rauman Vanhan raatihuoneen varhaisia museotoiminnan vuosia Jalmari Karhulan toimiessa Rauman museon museonhoitajana.

Noora Ylipieti
Vulnerability / Altistuneet
18.11.2023–14.4.2024

Noora Ylipieti on työskennellyt vampyyrihahmon parissa vuodesta 2020 lähtien. Kymmenestä vampyyrimaalauksesta tuli ensin sata ja lopulta tuhat, kun taiteilija lisäsi sarjansa perään vielä yhden nollan. Jokainen vampyyri on oma haavoittuva yksilönsä, ja erilaisina perhekuntina vampyyrien yhteisö suuntaa totunnaisen ulkopuolelle luoden viiston katseen ympäristöönsä.

Kiihkeä, nopea ja villi työskentely yhdistettynä jonkinlaiseen harjaantuneeseen pakkomielteisyyteen on Ylipietin tärkein menetelmä. Hän toteuttaa teokset impulsseihin ja hetken mielijohteisiin innokkaasti tarttuen ja tavoittaen jotakin, mikä on aitoa ja rehellistä.

Saamelaistaustainen taiteilija on koostanut monumentaalista sarjaansa residensseissä Suomessa ja Euroopassa, muun muassa Raumalla työskennellen. Vampyyreihin sekoittuu myös taiteilijan omia kokemuksia ja kohtaamiaan ihmisiä matkoilta, myös raumalaisia. Näyttelyssä on ristivetoa, joka koskettaa aikaamme. Nykyajan nomadisuus ja kaukokaipuu seikoittuvat haluun kuulua osaksi suurempaa, todellisuuspako haluun tulla nähdyksi.

Vampyyrihahmolla Ylipieti iskee silmää ihmisen pimeälle puolelle, mutta hahmo muistuttaa tunnistettavasti myös nuoren aikuisen kiihkeästä tunnemaailmasta. Näyttely on myös kunnianosoitus murrosiälle ja teini-iän ihastuksille. Useimmat tunnistavat kauden, kun omat lempikuvat täyttivät seinät. Monella eri aikojen teinillä ne olivat kuvia populaarikulttuurin vampyyreista.

Noora Ylipieti on Lahden Taide-instituutista ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valmistunut pitkän linjan kuvataiteilija, joka on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja maailmalla. Altistuneet / Vulnerability on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely suomalaisessa taidemuseossa.

Näyttelyn kuraattorina toimii Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto.

Noora Ylipieti

 

 

Liza Grobler: An Aloe Swallowed my Drone 
5.4.–12.5. 2024

Eteläafrikkalaisen kuvataiteilijan (s. 1974) installaatio Rauman taidemuseon verstastilassa. Näyttely toteutetaan yhteistyössä RaumArs ry:n kanssa ja siihen liittyy työpajoja.

Jarmo Mäkilä: Poika
8.6. –22.9.2024

Jarmo Mäkilä: Kaikki isäni linnut
Jarmo Mäkilä: Kaikki isäni linnut
Kuva: Jouko Vatanen

 

Raumalaissyntyinen Jarmo Mäkilä (s. 1952) palaa ensimmäisessä yksityisnäyttelyssään Rauman taidemuseossa lapsuusmuistoihinsa. Väkevät muistot raumalaisissa lähiöissä, poikien leikit ja monet mieliinpainuvat tapahtumat synnyinkaupungissa ovat jo pitkään tallentuneet taiteilijan maalauskankaisiin ja installaatioihin ja saavat nyt ensiesiintymisensä siellä missä ne on koettu. Näyttely juhlistaa Mäkilän 50-vuotista taiteilijan uraa ja sen yhteydessä julkaistaan myös kirja, johon Mäkilä on kirjoittanut muistojaan pojan silmin.

Heidi Piiroinen 
Vapaita huoneita / Available Rooms
12.10.2024 –16.2.2025

Heidi Piiroinen vapaat huoneet
Heidi Piiroinen: stillkuva vapaita huoneita

 

Valokuvaaja, kuvataiteilija Heidi Piiroinen (s. 1978 Tampere) tuo Rauman taidemuseoon kokeellista elokuvaa, runoutta ja äänimaisemaa yhdistelevän installaation Vapaita huoneita – Available rooms. Teoskokonaisuudessa Piiroinen tutkii naisten tuntemaa vihaa ja nostaa esiin yhteiskunnassamme vallitsevia rakenteita ja asenteita hankalaksi koetulle aiheelle, josta usein vaietaan. Teoskokonaisuus saa ensiesityksensä Rauman taidemuseossa ja se toteutetaan yhteistyössä Maria Akatemian, MLL Turvaverkon ja PALO Art Productionsin kanssa.

 

Raumalainen taide saa uuden perusnäyttelyn 

Loppuvuodesta 2024 avautuu koko Pinnalan yläkerran laajuinen raumalaisen taiteen perusnäyttely. Näyttelyssä esille pääsevät Rauman kaupungin taidekokoelmien helmet, kuten Eino Valtosen kokoelma, mutta myös vaihtuvat kokonaisuudet raumalaisilta ja Raumaan kytkeytyviltä taiteilijoilta eri vuosikymmeniltä. Myös Pinnalan erityinen historia taiteilijoiden kotina pääsee esiin sekä Raumalla aktiivinen taide- ja taiteilijayhdistysten perinne.