Näyttelyt

Lintu ja kala!

10.6. – 29.10.2023

Rauman taidemuseo juhlii tulevassa kesänäyttelyssään ”Lintu ja kala!” taidetta ja luovuutta, joka ei mahdu valmiisiin kategorioihin. Näyttelyssä nostetaan esiin niin nykykansantaiteen klassikkoja, elokuvantekijöitä kuin nykytaiteen uusia lupauksiakin. Näyttelyn taiteilijat ovat Elina Ansary, Veli Granö, Paul Gustafsson, Tuula Huusko, Jan Kaila, Jori Tapio Kalliola, Alpo Koivumäki, Veera Kopsala, Aino Laiho & Olga Green, Chris Marker (FR), Jussi Nykänen, Juha Pesonen, Erkki Pirtola, Veijo Rönkkönen, Elis Sinistö, Kaarina Staudinger-Loppukaarre, K. Tschährä ja Artur Zmijewski (PL).

Ryhmänäyttely ”Lintu ja kala!” syntyi neljän kuraattorin keskusteluista aiheena taide, luonto ja ihminen. Keskusteluissa palattiin toistuvasti kysymyksiin ilosta, onnesta ja suvaitsevuudesta, ennakkoluuloista, yksinäisyydestä, ystävyydestä, taiteen luonnonvoimasta ja vapaudesta yli rajojen. Näyttelyssä pohditaan taiteen syviä merkityksiä ja taiteen tekemisen kutsumusta. Esiin nostetaan taiteilijoiden syvällinen ja arvostava yhteys luontoon ja ympäristöön. Erilaiset eläimet tulevat esiin puupiirroksissa, veistoksissa, mediateoksissa ja maalauksissa. Linnut ja kalat nousevat esiin universaaleina ihmiskulttuurin symboleina ja henkilökohtaisina voimahahmoina. Näyttelyssä pohditaan myös nykykansantaiteeseen keskeisesti liittyvien taideympäristöjen elinkaareen liittyviä eettisiä, ekologisia ja taidepoliittisia kysymyksiä ja muuttuvaa taiteen käsitteistöä.

Kokonaisuus on esillä 10.6. – 29.10.2023 välisen ajan Rauman taidemuseossa. Käytössä ovat Rauman taidemuseon päänäyttelytilojen lisäksi sisäpiha, piharakennukset ja verstas. Näyttelyn kuraattoritiimissä ovat museointendentti Heta Kaisto ja kuraattori Elina Vuorimies sekä Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioinen ja kulttuurijohtaja Helka Ketonen.

Maaseudun Sivistysliiton logo

 

TULOSSA:

Noora Ylipieti
Haavoittuvuus / Vulnerability
18.11.2023 –12.5.2024

Kuvataiteilija Noora Ylipietin ”Vulnerability”-hanke on vuonna 2021 alkanut näyttelyiden, yhteisötaideteosten sekä monitaideteosten kokonaisuus, jonka aiheena on vampyyri. Hän on työstänyt projektia taiteilijaresidensseissä eri puolella Suomea. Hän on työstänyt teoskokonaisuuttaa residenssissä myös Raumalla, ja vetänyt koululaisille työpajoja vuonna 2022.
Vampyyri on hahmo, joka inspiroi taiteilijaa loputtomasti, sen kiehtovuus ei ole katoavaista. Ylipieti työstää samaa teemaa lisäillen nollia alkuperäisen teosmäärän perään. Kymmenestä vampyyri-maalauksesta tuli lopulta 100 ja johon päästyään hän lisäsi luvun perään jälleen yhden nollan. Rauman taidemuseossa avautuu ensimmäisenä taiteilijan projekti valmiina: 1000 vampyyrimaalausta yksinäyttelynä.

Jarmo Mäkilä
Yksityisnäyttely
8.6. –22.9.2024

Heidi Piiroinen 
Available rooms
12.10.2024 –2.2.2025