Näyttelyt

Kuvamontaasi Marjo Levlinin 5-kanavaisesta videoinstallaatiosta Dividual Individual (2017). Kuva: Marjo Levlin ja J.P. Moutrzen, SLS 896.IMAGINE! MITÄ JOS! – RAUMA TRIENNALE 2022

IMAGINE! MITÄ JOS! RAUMA TRIENNALE 2022

Raumalla 11.6.–25.9. ja Eurassa 11.6.–7.8.

Vuonna 2022 Rauma Triennalen kuraattorit ovat Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto ja taiteilija Teemu Mäki. Näyttelyn teema Imagine! Mitä jos! haastaa pohtimaan kysymystä siitä, mitä jos kaikki olisikin toisin. Teema on saanut inspiraationsa käsite- ja performanssitaiteilija Yoko Onon monialaisesta työskentelystä puolisonsa muusikko John Lennonin kanssa.  Näyttely tekee kunniaa myös taiteilijapariskunnan sodanvastaiselle työlle.  

Imagine! Mitä jos! -näyttelyssä mukana on maalaustaidetta, valokuvataidetta, elokuvia, veistoksia, installaatioita ja runoutta parilta kymmeneltä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Mukana ovat Emma Ainala, Petri Blomqvist, Dovilè Dagiené (LT), Mollu Heino, Eeva Honkanen, Touko Hujanen, Maippi Ketola & Harri Vähänissi, Riikka Keränen, Hanna Koikkalainen, Airi Kuronen, Marjo Levlin, Metamorfooseja (työryhmä), Kristina Norman (EE), Yoko Ono (JP/USA), Paavo Paunu, Jaakko Pietiläinen, Sepideh Rahaa (IR/FIN), Sara Rantanen, Toisissa Tiloissa (työryhmä), Kari Vehosalo ja 10 runoilijaa.

Näyttelyyn sisältyy myös yhteisötaiteellinen Metamorfooseja-teos, joka syntyy yhteistyössä raumalaisten harrastajaryhmien kanssa. Yhteisötaideteoksen ohjaamisesta vastaa Teemu Mäki.  

Rauman taidemuseo järjestää Rauma Triennalen nyt toista kertaa. Kyseessä on kuitenkin monikymmenvuotinen perinne, joka on jatkoa museon vuodesta 1977 lähtien järjestämälle Itämeren nykytaidebiennaalille. Triennaalia järjestää Rauman kaupunki ja sitä tukee Taiteen edistämiskeskus.

Petri Eskelinen, Homefront / Kotimyrsky, 2019 Kuva: Perti Eskelinen

Petri Eskelinen: Replikaatiokriisi

15.10. – 15.1.2022

Palkittu ja yleisön rakastama kuvanveistäjä Petri Eskelinen (s. 1975) on esillä Pinnalassa yksityisnäyttelyllään syksyllä 2022. Näyttelyssä on esillä Eskelisen lempeitä, vuorovaikutuksen ja myötäelämisen taitoja käsitteleviä mekaanisia puuveistoksia. Laaja näyttelykokonaisuus tuo esiin monipuolisen taiteilijan eri puolet. Alun perin taidemaalariksi valmistuneelta Petri Eskeliseltä nähdään myös piirroksia sekä pienoismaailmoja, joissa korostuu taiteilijan kiinnostus ihmisen ja luonnon suhteeseen.

Kuva: Katri Paunu

Katri Paunu: Tulva

3.2.2023 – 21.5.2023

Raumalaissyntyinen kuvataiteilija Katri Paunun työskentelyn perustana on keramiikka materiaalina ja työskentelyprosessina, jonka avulla hän toteuttaa maalauksellisia, veistoksellisia sekä arkkitehtuurisia ulottuvuuksia tilassa. Pinnalan alakertaan rakentuvat installaatiot koostuvat muun muassa suihkulähteistä, ja näyttelyn työnimenä toimiikin ”Tulva”. Paunun kiinnostuksen kohteena ovat kysymykset ihmisen ja muiden lajien välisistä suhteista sekä vuorovaikutuksesta. Tulva merkitsee ylitsevuotavaa runsautta ja luonnonvoimaa, mutta siihen voi liittyä myös yhteiskunnallinen ja ekologinen taso. Tulvan voi tulkita uhkaavana mutta myös hedelmällisenä; kastelevana ja rehevänä alkuna jollekin uudelle.