Näyttelyt

Kuva: Cursum Perficio Ihode Management oy

Anna Eriksson: M – The Rituals of a Lonely Bitch

5.9.2020 – 31.1.2021

Matti Pyykkö ja Heta Kaisto, kuratointi

Taiteilija Anna Eriksson (s. 1977, Rauma) herätti huomiota esikoiselokuvallaan M vuonna 2018. Elokuva valittiin Venetsian elokuvajuhlille, jonka jälkeen se on voittanut palkintoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Suomessa elokuva oli osa YLE:n naisten maaliskuun ohjelmistoa keväällä 2020. Eriksson vastasi itse elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja äänisuunnittelusta. Hän myös näytteli provokatiivisen pääroolisuorituksen itse.

”M – Rituals of a Lonely Bitch” on Anna Erikssonin ensimmäinen yksityisnäyttely. Se jatkaa Erikssonin taiteellista työskentelyä seksuaalisuuden ja kuoleman teemojen ympärillä ja esittelee Erikssonin luovan prosessin henkilökohtaisena, raakana ja paljaana. Nainen M on Erikssonin alitajunnan kuvajainen: toden ja fiktion rajamailla häilyvä hankala narttu, jota Eriksson kanavoi työkaluinaan visuaaliset kokeilut, itsesuggestio ja performanssi. Surrealistisissa ja groteskeissa teoksissaan taiteilija johdattelee katsojan alitajunnan pimeille alueille, ja luo armottoman katseen naiseuteen ja populaarikulttuurin kuvastoon.

Näyttelyn ovat kuratoineet Anna Erikssonin kuvaajana toimiva Matti Pyykkö sekä Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto. Näyttely sisältää uusia video- ja valokuvateoksia, jotka ovat esillä ensimmäistä kertaa. 

Näyttely sisältää voimakasta kuva- ja äänimateriaalia. Sitä ei suositella herkille katsojille tai nuorille katsojille ilman aikuisten valvontaa. Näyttely ei sovellu lapsille.

 

Showcase -vitriininäyttely

Marko Mertalan hiekkakiviveistos Naisfiguuri 3
Kuva: Marko Mertala, Naisfiguuri, 2013

Marko Mertala

25.6.-27.9.2020

Showcase –vitriininäyttely on osa taidemuseon 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Taidemuseon aula- ja museokauppatilaan sijoitettu suurikokinen vitriini toimii vaihtuvien näyttelyiden esillepanopaikkana juhlavuoden ajan. Vitriininäyttelyn tarkoituksena on esitellä paikallista taidetta museon vaihtuvien näyttelyiden ohella. Showcase -näyttelysarja koostuu neljästä näyttelystä, joiden taiteilijat valittiin vuodenvaihteessa tehdyn avoimen haun kautta. Taiteilijoiksi valikoituivat Marko Mertala , Mari Aspola & Maija Esko, Kirsi Kuusisto  ja Rose-Mari Torpo. Aiemmasta teidotuksesta poiketen ensimmäisen näyttelyn alkua siirrettiin maaliskuusta kesäkuulle museoiden sulkujen vuoksi. Näin ollen näyttelysarja jatkuu keväälle 2021 muuttuneiden aikatalujen myötä. Tulevien näyttelyiden ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.

Marko Mertala (s.1966) aloittaa Showcase -näyttelysarjan 25.6.2020. Hänen näyttelynsä koostuu kivifiguureista, jotka on valmistettu satakunnan punaisesta hiekkakivestä. Mertala kertoo työskentelystään seuraavasti: ”Haluan veistoksillani ottaa kantaa, kritisoida ympäröivää maailmaa ilmiöineen, unohtamatta kuitenkaan perinteiseen veistotaiteeseen kuuluvaa esittävää/esteettistä taideilmaisua, kiviset figuurini ovat esimerkki ”veistämällä” tuotetusta esteettisestä ilmaisusta, käsin tekeminen on palkitsevaa!” Mertala on valmistunut kuvanveistäjäksi Kankaanpään taidekoulusta 1997.

Marko Mertalan näyttely on nähtävillä taidemuseon museokaupassa veloituksetta.