Näyttelyt

Paola Suhonen, Iholla (2021)
Paola Suhonen, Iholla (2021)

Iholla – Lace on Skin

Rauman taidemuseossa 12.6. – 26.9.2021

Rauman taidemuseon ja Rauman museon yhteistyössä suunnittelija Paola Suhosen kanssa toteuttama pitsinäyttely Iholla tuo pitsin iholle, lähelle, uuteen valoon ja uuteen aikaan.

Paola Suhonen tunnetaan vaatesuunnittelijana ja muotoilijana, taiteilijana, musiikin tekijänä, yrittäjänä, elokuvaohjaajana, Ivana Helsingin suunnittelijana ja johtajana sekä Superwood-festivaalin luotsaajana. Iholla-näyttelyssä Paola Suhonen on esillä sekä kuraattorina että taiteilijana. Suunnittelutöiden lisäksi näyttelyssä on nähtävissä näyttelyn nimikkoteos, videoteos Iholla, valokuvaa sekä installointeja. Iholla-videoteoksen inspiraationa ja keskustelukumppanina näyttelyssä on nähtävissä vuonna 2020 menehtyneen valokuvataiteilija Susanna Majurin valokuvateos, jossa on kuvattuna Suhosen suunnittelema asu.

Rauman museon ja taidemuseon yhdistäessä voimansa mennyt ja nykyhetki kohtaavat. Näyttelyssä pitsi tulee iholle vaatesuunnittelun ja taiteen keinoin. Paola Suhosen lisäksi näkökulmia pitsiin tuovat esimerkiksi Sasu Kauppi, Noora Vihervirta, raumalaiset pitsiyhdistykset Nyplääjät ry ja Pitsikeskus Emelia sekä linnanjuhlista tutut pitsiluomukset.

Kansainvälisesti arvostettu muotisuunnittelija Sasu Kauppi tuo näyttelyssä pitsin esiin uudessa kontekstissa. Kaupin mukaan hänen näyttelyä varten toteuttamissa asuissa töissä pitsistä insprioitunut printti yhdistyy katumuotiin, sporttisiin unisex-asuihin. Raumalaislähtöinen Noora Vihervirta on Aalto-yliopiston valmistuva Muodin kandidaatti, joka lopputyönään tutki osterivinokkaiden orgaanisuutta ja 1940-luvun aamuleninkejä. Hänen suunnittelemissaan vaatteissa on yhdistetty nyplättyä pitsiä ja neuletta.

Laura Hynninen, Henkien saari (2021)
Laura Hynninen, Henkien saari (2021)

Unia vai kaikuja

Laura Hynninen
Rauman taidemuseon leivintuvassa ja verstaassa 2.7. ­­­– 8.8.2021

Unia vai kaikuja kuvailee yöllisiä kokemuksia; unia, unettomuutta, ahdistusta, inspiraatiota. Yöaikaan huolet tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, menneisyyden salaisuudet luovat varjoja, uni ja valve sekoittuvat. Myös ideat ja oivallukset saattavat pulputa hillittömästi ja silloin levottomuus pakottaa liikkeelle.

Hynnisen näyttely on yöllisten maisemien tutkielmia ja vaellusta sisäisessä metsässä. Maalaukset on tehty öljyvärillä ja sekatekniikalla pleksille kerroksellisuuden maksimoimiseksi. Laura Hynninen on myös yksi Rauma Festivon vuoden 2021 taiteilijoista.

Ulla-Maija Alanen, Metsän peili 2021
Ulla-Maija Alanen, Metsän peili 2021

Veden taju: Järven hiljaisuus

Ulla-Maija Alanen
Äänimaailma: Maija Ruuskanen
Rauman taidemuseon makasiinissa 12.6. ­­­– 8.8.2021.

Suomen kuvataiteen päivänä 10.7. klo 15.00 Ulla-Maija Alanen kertoo näyttelyn tekoprosessista ja ajatuksista näyttelykokonaisuuden takana.

”Yksilö ei ole niinkään kaikkien arkisten vaikutelmiensa summa, vaan nimenomaan epätavallisten vaikutelmiensa. Näin meihin syntyy tuttuja mysteerejä, joita ilmaisevat harvinaiset symbolit. Vesien ja vesikukkien äärellä olen parhaiten ymmärtänyt, että uneksinta on aina uudelleenvirkoava universumi, hento henkäys joka lähtee uneksijan läpi kulkevista asioista.” (Gaston Bachelard, Vesi ja unet, 1942.)

Veden taju on matka, joka virtaa näyttelypaikasta toiseen veden tavoin – kuin suiston laskujoet yhtyäkseen matkallaan mereen. Rauman taidemuseolla nähtävä Järven hiljaisuus -näyttely on osa tätä hanketta. Ulla-Maija Alanen on yli kymmenen vuoden aikana johdonmukaisesti sekä syventänyt että laajentanut pitkäjänteistä työtään veden ja vesikasvien parissa. Tarkasteltuaan veden maailmaa maisemallisesta mittakaavasta makrovalokuvaukseen taiteilija on sukeltanut aiheeseen syvemmälle ja alkanut kuvata myös mikroskoopeilla.

Vesimolekyylien hajottama diffuusi valo saa veden hohtamaan omaa valoaan. Vesimassan valotila, veden vaimentama äänimaisema ja veden kehoon kohdistama tasainen paine luovat sisätilan, jonka aistittavuus on täysin erilaista kuin ilmakehässä. Veden alla sekä valo että ääni on lähteetöntä. Tässä vesitilassa Alanen työskentelee – työkaluinaan vain kamera, snorkkeli ja maski.

Alanen liikkuu kuvausmatkoillaan vedessä monta tuntia ja alkaa valokuvata kohdatessaan jotain mielenkiintoista. Hänen taiteellinen työskentelynsä sijoittuu sekä dokumentaarisen valokuvan että kasvien muotokuvan traditioon. Taiteilija ei lavasta mitään, ja koska veden alla kaikki on jatkuvassa liikkeessä, on kuvaustilanteissa opittava olemaan sekä nopea että kärsivällinen.

Materiaalina vesi yhdistää kaiken pinnan alla olevan. Itse tulee osaksi sitä – olemmehan vedessä vain ihon erottama virtavesistö itsekin. Vesikasveja kuvatessaan Alanen kertoo samastuneensa niihin ja kokeneensa sulautuvansa niiden aistilliseen olemukseen. Kasvien hitaat ja sulavat liikkeet antautuvat aalloille ja vedenalaisille virtauksille. Vedenalaisen maailman hiljainen lumo on mielenrauhan lähde, jossa voi unohtaa ajan, liittyä osaksi vesimaailmaa ja suurta ykseyttä.

Alanen on tarkkaillut kauan lummekasvien vedenalaisen kasvun vaiheita – niiden ponnistusta pimeästä mutapohjasta ylös valoon ja kukintaan. Järven hiljaisuus -näyttely keskittyy yhteen lummeyksilöön. Näyttelyssä nähdään sen ylväs kohoaminen; metsäjärvi, joka on lumpeen koti; mikroskoopilla kuvattu lumpeen sisin ja jalokivimäisiä soluja sisältävä lehtivarren poikkileikkaus. 

Kosti Koskinen, Varhainen aamu (1969)
Kosti Koskinen, Varhainen aamu (1969)

Kosti Koskinen – Kadunmiehen päiväkirja

Rauman museon Vanhalla Raatihuoneella (Kauppakatu 13) 1.6.– 19.9.2021.

Raumalaisille tuttu ja rakas kuvataiteilija Kosti Koskinen (1905 – 1983) oli kotikaupunkinsa ensimmäinen modernisti. Hän omisti koko elämänsä taiteelle haaveillen maailman metropoleista, mutta eli lähes koko elämänsä Raumalla. Monitaiteellinen lahjakkuus opiskeli sekä kuvataiteita että musiikkia ja kirjoitti myös kaunokirjallisuutta. Hän kuitenkin julkaisi vain yhden teoksen elämänsä aikana, kauhukertomuskokoelman Ihmeellinen kuherruskuukausi (WSOY, 1930). Koskinen vietti viimeiset vuotensa Rauman kaupungin kunnalliskodissa. Sinne hän vei mukanaan 13 laatikkoa papereita, muutamia maalauksia ja vaatteita. Arkisto päätyi Rauman taideyhdistykselle ja se on taltioitu Rauman taidemuseoon.

Näyttely perustuu Kosti Koskisen taiteelliseen tuotantoon, kuvataiteeseen ja kirjoituksiin, sekä tämän henkilökohtaiseen arkistoon. Se esittelee ihmisen teosten takana iloineen ja murheineen, sekä monitaitoisen, suunnattoman tuotteliaan ja väsymättömän taiteilijan, joka ei koskaan antanut periksi. Näyttelyyn kutsutut nuoret taiteilijat Taavi Heikkilä, Ilona Niemi, Aleksi Systä ja Jenni Yppärilä käyvät vuoropuhelua Koskisen tuotannon kanssa. Arkistoista löytynyttä tekstiä Kadunmiehen päiväkirjaa tulkitsevat raumalaiset taiteilijat, taidevaikuttajat ja -toimijat. Näyttelyn nimi on lainaus tämän teoksen nimestä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Ihmeellinen kuherruskuukausi -kertomuskokoelman toinen painos. Uudelleenjulkaisusta vastaa Kustantamo Helmivyö, joka nostaa esiin suomalaisen kirjallisuuden unohdettuja klassikoita. Kirjan esipuheen on kirjoittanut tietokirjailija Juri Nummelin. Näyttely on Rauman taidemuseon 50-vuotisjuhlanäyttely ja Rauman taideyhdistyksen Ars Rauma -näyttely. Näyttelyä ovat tukeneet Rauman Taideyhdistys ja Paasikiven säätiö ja sen kuraattoreina toimivat Heta Kaisto ja Henna Paunu.

Rauman museon Vanhan Raatihuoneen näyttely on jatkoa Rauman taidemuseon kevään 2021 näyttelylle Kosti Koskinen – Kadunmiehen päiväkirja. Lue lisää.