Näyttelyt

Hanna Heinilän omakuva, lukee Henrik Ibsenin näytelmää Merenneito, 1910-luku
Hanna Heinilän omakuva, lukee Henrik Ibsenin näytelmää Merenneito, 1910-luku

Omalla maallaan
– Kyläkuvaaja Hanna Heinilä  

Rauman taidemuseon alakerran näyttelytiloissa 16.10.2021 – 20.2.2022

Valokuvanäyttely Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä esittelee luvialaisen Hanna Heinilän mestarillisia valokuvia 1910–20 -luvuilta. Heinilän amatöörivalokuvien oivaltavuus, sekä niistä välittyvä lämpö ja leikkisyys ovat herättäneet suurta ihmetystä ja kiinnostusta vuosisadan alun valokuvaa tuntevien keskuudessa. Heinilää voi pitää taidehistoriallisena löytönä, joka laajentaa alati monipuolistuvaa käsitystä varhaisesta valokuvauksesta Suomessa.  

Kyläkuvaaja Hanna Heinilä aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana kesällä 1906. Pian nuori nainen päätyi valokuvaamaan koko Luvian elämänmenoa, ja myöhemmin valokuvissa aiheeksi nousi myös Heinilän oma perhearki. Kuvat ovat arvokkaita dokumentteja sadan vuoden takaisesta Luviasta, ja näyttelyyn onkin kerätty paljon muistitietoa kuvien takana. Niistä välittyy mennyt kulttuurimaisema, kyläyhteisön ja perhesuhteiden merkityksellisyys, juhlat mutta myös tavallinen arki, lasten leikit ja naisten työt.  

Näyttely esittelee ensimmäistä kertaa Hanna Heinilän tuotantoa laajasti, ja siihen tuotetaan lapsille oma osuus. Valokuvanäyttelyn kuraattorina toimii Heta Kaisto ja lastenosuuden kuraattorina kuvataiteilija Mollu Heino. Lapsille suunnatulla näyttelyosuudella tarjotaan mahdollisuus katsoa valokuvia hieman eri tavalla. Heinilän kuvat tarjoavat välähdyksen lasten elämään sata vuotta sitten, näyttelyssä niitä tutkitaan ihmetellen ja oivaltaen.   

Näyttelyn valokuvat ovat peräisin Luvia Seor ry:n kokoelmista sekä Hanna Heinilän suvulta. Luvialainen Matti Luotolan kanssa on tehnyt merkittävän työn Heinilän valokuvien jäljittämisessä ja digitoimisessa. Näyttelyyn on myös kutsuttu mukaan mustavalkokuvaukseen erikoistunut valokuvataiteilija Katri Lassila sekä valokuvataiteilija Päivi Setälä.

Näyttelyn yhteydessä Rauman taidemuseo ja kyläyhdistys Luvia Seor ry julkaisevat yhteistyössä valokuvakirjan Hanna Heinilän valokuvista. Kirjan kustantajana toimii korkeatasoisiin taidekirjoihin erikoistunut pienkustantamo Parvs.

Petra Koivisto, Shared Seas
Petra Koivisto, Shared Seas

Notes  

Petra Koivisto 
Rauman taidemuseon yläkerran näyttelytilassa 13.11.2021 – 31.1.2022

Ulvilaslähtöinen Petra Koivisto (s. 1975) työskentelee suurikokoisen monotypian parissa. Monotypia on taidegrafiikan menetelmä, jolla ei muista poiketen valmisteta sarjoja, vaan yksittäisiä vedoksia. Kuva maalataan tai telataan laatalle, josta se vedostetaan prässillä paperille. Syntyy yksi, ainutkertainen vedos.   

Rauman taidemuseon yläkertaan rakentuvassa Notes -näyttelyssä korostuu Koiviston teosten suuri kokoluokka. Suurimmat vedokset ovat leveydeltään 2 metriä. Hänen työhuoneellaan Jalasjärven Luopajärvellä onkin Suomen suurimpiin kuuluva grafiikanprässi. Tekniikassa Koivistoa kiehtoo sen arvaamattomuus. Teknistä osaamista voi kehittää loputtomasti, mutta silti vedostusvaiheessa syntyy yllätyksiä.  

”Työskentelyssäni laatta on kuin päiväkirjan tai muistikirjan tyhjä sivu. En suunnittele enkä luonnostele kuvaa, vaan haluan työskentelyni olevan mahdollisimman vapaata, hetkessä tapahtuvaa. Annan nähtyjen ja koettujen asioiden ja tapahtumien vaikuttaa työskentelyyni. Laatan telaus ja maalikerrokset ovat kuin ajatuskerrostumia”, Koivisto kertoo työskentelystään.  

Kuvataideakatemiassa opiskellut Petra Koivisto on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä, ollut mukana ryhmänäyttelyissä, saanut merkittäviä apurahoja ja hänen teoksiaan on julkisissa kokoelmissa. Notes on Koiviston ensimmäinen yksityisnäyttely Satakunnassa. 

Anu Sukanen, BELLA (2016)

Onnea on!

Anu Sukanen
Showcase-näyttely Rauman taidemuseossa 13.11.2021 – 20.2.2022

Rauman taidemuseon vaihtuvien taiteilijoiden Showcase-vitriininäyttelysarja siirtyy Eino Valtosen kokoelmatilaan. Samalla näyttely laajenee myös vitriinin ulkopuolelle näyttelytilan nurkkaan ja seinälle. Näyttelysarjan vuodelle 2022 aloittaa taidegrafiikkaa, valokuvataidetta, ympäristötaidetta ja performanssia teoksissaan yhdistelevä taiteilija Anu Sukanen. Taiteilijana Sukasta inspiroi paikkasidonnaisuus ja epäperinteiset näyttelytilat, ja hän installoikin mielellään taideteoksiaan kahviloihin, kellareihin tai luontoon. Showcase -näyttelyyn Sukanen tuo esille kaksi teoskokonaisuutta. Onnea on… (2020) yhdistelee rakukeramiikkaa ja kelopuuta sekä veistettyjä oksia ja lyöntimetallia. Sukanen installoi näyttelytilaan myös performanssitaideteoksensa TUOLI ja BELLA (2016). Performansseissaan Sukanen toimii tiiviissä yhteistyössä valokuvaaja Jari Sorjosen kanssa.

Anu Sukanen asuu ja työskentelee Raumalla. Hän aloitti uransa tekstiilillä valmistuttuaan artesaanikutojaksi Vihdin käsi-ja taideteollisuus oppilaitoksesta. Taidegrafiikanopinnot hän aloitti vuonna 1997 aluksi Rauman kansalaisopistossa ja myöhemmin Tommi-Wihtori Roströmin yksityisopetuksessa. Sukanen on toteuttanut aktiivisesti sekä yksityisnäyttelyitä että ollut mukana lukuisissa yhteisnäyttelyissä 2000-luvun alusta saakka. Hän on Rauman taidegraafikot ry:n, MUU ry:n sekä Valokuvakeskus Perin jäsen.

Tulossa:

Rose-Mari Torpo: Sky Blue/ Sinitaivas, 2020, muste, akryyli ja spray maali kankaalle ja polyesterille

Rauman taiteilijaseuran yhteisnäyttely Sininen avautuu yleisölle 19.3.2022

Ilkka Aho, Kirsi Backman, Mollu Heino, Jenni Lehtola, Hulda Leifsdóttir, Taru-Taina Nora, Katri Paunu, Aija R-K, Pia Salo, Heli Sammalisto ja Rose-Mari Torpo

Kevään 2022 Rauman taiteilijaseuran näyttely syventyy siniseen ja sen moninaisiin merkityksiin. Näyttelyyn on porfoliohaun tuloksena valittu Rauman taiteilijaseuran jäsenistä 11 taiteilijaa, joista jokainen lähestyy sinisyyttä omalla erityisellä tavallaan. Taiteilijoiden ja kuraattoreiden tiiviissä yhteistyössä toteutettu Sininen juhlistaa Rauman taidemuseon ja Rauman taiteilijaseuran pitkäjänteistä yhteistyötä paikallisen taiteen saralla ja tuo esiin taiteilijaseuran monipuolisuutta yhteisen teeman avaamana. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää kuvataidetta Raumalla ja ympäristössä, toimia kuvataiteen ja sen harjoittajien yhdyssiteenä ja etujärjestönä sekä lähentää taiteilijoita ja taideyleisöä.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat kuvanveistäjä Helena Hietanen sekä taidehistorioitsijat Laura Kokkonen ja Aleksandra Turunen. Näyttelyn ovat tuottaneet Rauman taidemuseo ja Rauman taiteilijaseura. Näyttely on esillä 19.3. – 15.5.2022.