Näyttelyt

Taidemuseo suljettu näyttelynvaihdon ajan 30.10. – 17.11.2023

TULOSSA:

Noora Ylipieti
Haavoittuvuus / Vulnerability
18.11.2023 –12.5.2024

Noora Ylipieti on työskennellyt vampyyrihahmon parissa vuodesta 2020 lähtien. Kymmenestä vampyyrimaalauksesta tuli ensin sata ja lopulta tuhat, kun taiteilija lisäsi sarjansa perään vielä yhden nollan. Jokainen vampyyri on oma haavoittuva yksilönsä, ja erilaisina perhekuntina vampyyrien yhteisö suuntaa totunnaisen ulkopuolelle luoden viiston katseen ympäristöönsä.

Kiihkeä, nopea ja villi työskentely yhdistettynä jonkinlaiseen harjaantuneeseen pakkomielteisyyteen on Ylipietin tärkein menetelmä. Hän toteuttaa teokset impulsseihin ja hetken mielijohteisiin innokkaasti tarttuen ja tavoittaen jotakin, mikä on aitoa ja rehellistä.

Saamelaistaustainen taiteilija on koostanut monumentaalista sarjaansa residensseissä Suomessa ja Euroopassa, muun muassa Raumalla työskennellen. Vampyyreihin sekoittuu myös taiteilijan omia kokemuksia ja kohtaamiaan ihmisiä matkoilta, myös raumalaisia. Näyttelyssä on ristivetoa, joka koskettaa aikaamme. Nykyajan nomadisuus ja kaukokaipuu seikoittuvat haluun kuulua osaksi suurempaa, todellisuuspako haluun tulla nähdyksi.

Vampyyrihahmolla Ylipieti iskee silmää ihmisen pimeälle puolelle, mutta hahmo muistuttaa tunnistettavasti myös nuoren aikuisen kiihkeästä tunnemaailmasta. Näyttely on myös kunnianosoitus murrosiälle ja teini-iän ihastuksille. Useimmat tunnistavat kauden, kun omat lempikuvat täyttivät seinät. Monella eri aikojen teinillä ne olivat kuvia populaarikulttuurin vampyyreista.

Noora Ylipieti on Lahden Taide-instituutista ja Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta valmistunut pitkän linjan kuvataiteilija, joka on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomessa ja maailmalla. Altistuneet / Vulnerability on taiteilijan ensimmäinen yksityisnäyttely suomalaisessa taidemuseossa.

Näyttelyn kuraattorina toimii Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto.

Noora Ylipieti

 

Mirja Luukko (1934-2021) in memoriam
25.11.2023 – 21.1.2024

Marraskuun lopulla avautuu Pinnalan yläkerrassa raumalaisen kuvataiteilijan ja kuvataideopettajan Mirja Luukon (1934–2021) muistonäyttely. Näyttely rakentuu Rauman taidemuseon kokoelmateosten ympärille, joita täydennetään yksityislainoilla.

Mirja Luukon sanotaan tuoneen ammattimaisen taidegrafiikan Raumalle. Hän on tehnyt maalauksia, grafiikkaa, veistoksia ja lasimaalauksia Lisäksi hänen merkityksensä kuvataideopettajana oli suuri, hän on toiminut kuvaamataidon opettajana Rauman Yhteiskoulussa ja kansalaisopistossa. Luukko on pitänyt näyttelyitä vuodesta 1978 alkaen ja osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin 1960-luvulta alkaen.

Näyttelyn kuraattorina toimii Rauman taidemuseon museoamanuenssi Taina Myllyharju.

Juhlapäivänä, 1980, akvatinta
Rauman kaupungin kokoelma

 

Jarmo Mäkilä
Yksityisnäyttely
8.6. –22.9.2024

Heidi Piiroinen 
Available rooms
12.10.2024 –2.2.2025