Näyttelyt

Loimolanjärvi, Suistamo. Kuva:Hanna Koikkalainen.

Lakkautettu kylä

25.1. – 9.8.2020

Hanna Koikkalainen, valokuvat
Anne-Mari Kivimäki, musiikki

Rauman taidemuseon kävijät pääsevät tutustumaan Venäjän Karjalassa sijaitsevan Suistamon pitäjän historiaan ja nykypäivään Hanna Koikkalaisen (s. 1980, Imatra) valokuvien ja Anne-Mari Kivimäen (s. 1976) musiikin myötä.

Lakkautettu kylä on soiva valokuvanäyttely, jossa käsitellään lähtemisen ja paikan jättämisen tematiikkaa valokuvan, tekstien, esineteosten ja musiikin keinoin. Näyttelyssä yhdistyvät vanhat ja uudet kuvat Suistamolta, evakkojen muistot, arkisto-otteet ja Suistamolta kerätyt luonnon elementit. Kotijärven vedet muuttuvat pyhiksi, ja Karjalan koivikot juurtuvat uuteen multaan.

Näyttelyn alkulähteenä on suistamolaisen haitarinsoittajan ja tarinankertojan Ilja Kotikallion arkistoäänitteet. Kotikallion viitoittamana työryhmä on tehnyt tutkimusmatkoja rajan takaiselle Suistamolle, penkonut arkistoja ja tavannut entisiä suistamolaisia. Monitaiteellisen Suistamo-perinnelaboratorion yhteistyön tuloksena syntyi polveileva visuaalismusiikillinen kokonaisuus, joka runollisesti pohtii evakkoutta, sota-aikaa, kodin jättämistä ja nykytodellisuutta pienessä venäläisessä kylässä.

Osaksi Rauman taidemuseon näyttelyä rakentuu Hanna Koikkalaisen uusi teos raumalaisesta evakkohistoriasta. Mukaan tulee materiaalia muun muassa Koiviston ja Räisälän kylistä. Siirtolaisuus ja kotipaikan jättäminen on ja tulee aina olemaan ajankohtainen asia. Ehkäpä pystymme katsomaan nykyajan siirtolaisia toisin, kun muistamme oman historiamme?

 

hanneriina moisseinen
Kuva: Hanneriina Moisseinen, still-kuva piirrosanimaatiosta Syntymäpäivä / Birthday, 2014.

Kannas

25.1. – 9.8.2020

Hanneriina Moisseinen, sarjakuva

Suistamo-perinnelaboratoriossa mukana ollut sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen (s. 1978, Joensuu) tuo näytille sarjakuvainstallaation, joka koostuu jatkosodan kesään 1944 sijoittuvan sarjakuvateoksen Kannas (2016) originaaleista. Kannas kuvaa poikkeuksellista ajanjaksoa poikkeuksellisista näkökulmista. Sotasarjakuvien ja populaarikulttuurin kuvastolle sekä viralliselle historiankirjoitukselle tyypillisten teemojen eli taistelemisen, sankaruuden, miehisen sisun ja kärsimyksen sijaan Moisseinen tarkastelee kirjassaan ihmisten ja eläinten keskinäistä huolenpitoa ja selviytymistä sodan jaloissa. Muusikko, säveltäjä Eero Grundström (s. 1976, Rauma) on toteuttanut teokseen ääniraidan, joka on kuultavissa näyttelytilassa osana teosta. Hanneriina Moisseinen on kuvataiteilijataustainen sarjakuvataiteilija, joka on palkittu Sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla vuonna 2016.

 

Pihanäyttelyt

 

Kuva: Sanna Saarinen, Yhteinen historia, 2020

VASTAKKAIN / VIEREKKÄIN

11.6. – 9.8.2020 makasiini & navetta

Sanna Saarisen 25-vuotistaiteilijajuhlanäyttely

Euralainen Sanna Saarinen (s. 1968) on paikallisesti hyvin tunnettu romutaiteilija, joka on toiminut taiteen kentällä Rauman ja Satakunnan alueella 1990-luvulta lähtien. Aktiivisen näyttelytoiminnan lisäksi hän on toteuttanut useita julkisia teoksia Euraan ja sen lähialueille. Käsityöläisyys on ollut keskeisessä osassa tekstiilialan koulutuksen omaavan taiteilijan tuotannossa, jonka teokset alkoivat saada veistosmaisia piirteitä jo varhain. Myöhemmin kuvaan astui romurauta, jonka yhdistäminen pehmeään tekstiilimateriaaliin alkoi viehättää taiteilijaa. Materiaalien vastakohtaisuus veti puoleensa.

Saarinen juhlistaa 25-vuotista taiteilijanuraansa kesänäyttelyllä taidemuseon piharakennuksissa. VASTAKKAIN / VIEREKKÄIN-nimellä kulkeva näyttely koostuu taiteilijan uusista teoksista, joissa hän käsittelee erilaisuuden kohtaamista ja yhteneväisyyksien löytämistä.

Pihanäyttelyihin on vapaa pääsy.

 

Kuva: Ilona Tala, Be Aware, 2018

Countryside

11.6.-9.8.2020 Taidemuseon sisäpiha

Ilona Tala

Taidemuseon sisäpihan nurmialueella esitellään huittislaisen Ilona Talan (s. 1995) värikkäitä eläinveistoksia. Lähes luonnollisessa koossaan olevat verkkomaiset eläinhahmot muistuttavat katsojia katoavaisuudesta. Eläinaiheiden kautta taiteilija pyrkii kuvaamaan luontosuhdettamme, sekä erilaisia tunteita. Luonto ja eläimet ovat maaseudulta kotoisin olevalle nuorelle taiteilijalle tärkeitä teemoja.
Talan taiteellinen työskentely painottuu kuvanveistoon ja maalaustaiteeseen. Hänen maalauksiaan esitellään taidemuseon leivintuvan kesäkahvilassa Kaffebar Pop-Up Ilonassa 1.7. eteenpäin.

Pihanäyttelyihin on vapaa pääsy.

 

Marko Mertalan hiekkakiviveistos Naisfiguuri 3
Kuva: Marko Mertala, Naisfiguuri, 2013

Showcase -vitriininäyttely

Marko Mertala

25.6.-27.9.2020

Showcase –vitriininäyttely on osa taidemuseon 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Taidemuseon aula- ja museokauppatilaan sijoitettu suurikokinen vitriini toimii vaihtuvien näyttelyiden esillepanopaikkana juhlavuoden ajan. Vitriininäyttelyn tarkoituksena on esitellä paikallista taidetta museon vaihtuvien näyttelyiden ohella. Showcase -näyttelysarja koostuu neljästä näyttelystä, joiden taiteilijat valittiin vuodenvaihteessa tehdyn avoimen haun kautta. Taiteilijoiksi valikoituivat Marko Mertala , Mari Aspola & Maija Esko, Kirsi Kuusisto  ja Rose-Mari Torpo. Aiemmasta teidotuksesta poiketen ensimmäisen näyttelyn alkua siirrettiin maaliskuusta kesäkuulle museoiden sulkujen vuoksi. Näin ollen näyttelysarja jatkuu keväälle 2021 muuttuneiden aikatalujen myötä. Tulevien näyttelyiden ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.

Marko Mertala (s.1966) aloittaa Showcase -näyttelysarjan 25.6.2020. Hänen näyttelynsä koostuu kivifiguureista, jotka on valmistettu satakunnan punaisesta hiekkakivestä. Mertala kertoo työskentelystään seuraavasti: ”Haluan veistoksillani ottaa kantaa, kritisoida ympäröivää maailmaa ilmiöineen, unohtamatta kuitenkaan perinteiseen veistotaiteeseen kuuluvaa esittävää/esteettistä taideilmaisua, kiviset figuurini ovat esimerkki ”veistämällä” tuotetusta esteettisestä ilmaisusta, käsin tekeminen on palkitsevaa!”. Mertala on valmistunut kuvanveistäjäksi Kankaanpään taidekoulusta 1997.

Marko Mertalan näyttely on nähtävillä taidemuseon museokaupassa veloituksetta.