Näyttelyt

P U U T O S – kuvataidekasvatusnäyttely

24.4. – 23.5.2021

Noora Happonen: Puutos, Digiprintti
Noora Happonen: Puutos, Digiprintti

Rauman taidemuseo jatkaa jo perinteeksi muodostunutta yhteistyötään Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden kanssa. Näyttely on esillä Rauman taidemuseon verkkosivuilla sekä kaupunkikohteissa Raumalla ja Turussa. Näyttelyn lisäksi verkkosivuilta löytyy materiaalit etätyöpajoihin, jotka on suunnattu alakouluikäisille.

Näyttely Rauman kaupunkikohteissa:

  • Tilaa, mikä syntyi valosta, äänistä ja tuoksuista, Katariina Westerlingin puisto – Vanhan kirkon raunioiden vieressä, Itäkatu
  • Elävän mallin piirustuksia, Itäkatu 11
  • Monumentit, Rauman kirjaston Lehtilukusalin ikkuna, Alfredinkatu 1
  • Vanhan Rauman Tammela, Eteläpitkäkatu 17

Näyttely verkossa: P U U T O S -kuvataidekasvatusnäyttely

Kosti Koskinen – Kadunmiehen päiväkirja

23.2. – 16.5.2021

Kosti Koskisen teos Varhainen aamu (1969)
Kosti Koskinen, Varhainen aamu, 1969

Raumalaisille tuttu ja rakas kuvataiteilija Kosti Koskinen (1905 – 1983) oli kotikaupunkinsa ensimmäinen modernisti. Hän omisti koko elämänsä taiteelle haaveillen maailman metropoleista, mutta eli lähes koko elämänsä Raumalla. Monitaiteellinen lahjakkuus opiskeli sekä kuvataiteita että musiikkia ja kirjoitti myös kaunokirjallisuutta. Hän kuitenkin julkaisi vain yhden teoksen elämänsä aikana, kauhukertomuskokoelman Ihmeellinen kuherruskuukausi (WSOY, 1930).

Koskinen vietti viimeiset vuotensa Rauman kaupungin kunnalliskodissa. Sinne hän vei mukanaan 13 laatikkoa papereita, muutamia maalauksia ja vaatteita. Arkisto päätyi Rauman taideyhdistykselle ja se on taltioitu Rauman taidemuseoon.

Näyttely perustuu Kosti Koskisen taiteelliseen tuotantoon, kuvataiteeseen ja kirjoituksiin, sekä tämän henkilökohtaiseen arkistoon. Se esittelee ihmisen teosten takana iloineen ja murheineen, sekä monitaitoisen, suunnattoman tuotteliaan ja väsymättömän taiteilijan, joka ei koskaan antanut periksi. Näyttelyyn kutsutut nuoret taiteilijat Taavi Heikkilä, Ilona Niemi, Aleksi Systä ja Jenni Yppärilä käyvät vuoropuhelua Koskisen tuotannon kanssa. Arkistoista löytynyttä tekstiä Kadunmiehen päiväkirjaa tulkitsevat raumalaiset taiteilijat, taidevaikuttajat ja -toimijat. Näyttelyn nimi on lainaus tämän teoksen nimestä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Ihmeellinen kuherruskuukausi –kertomuskokoelman toinen painos. Uudelleenjulkaisusta vastaa Kustantamo Helmivyö, joka nostaa esiin suomalaisen kirjallisuuden unohdettuja klassikoita. Kirjan esipuheen on kirjoittanut tietokirjailija Juri Nummelin.

Näyttely on Rauman taidemuseon 50-vuotisjuhlanäyttely ja Rauman taideyhdistyksen Ars Rauma -näyttely. Näyttelyä ovat tukeneet Rauman Taideyhdistys ja Paasikiven säätiö ja sen kuraattoreina toimivat Heta Kaisto ja Henna Paunu.

Rose-Mari Torpo – Azure/Taivaansininen

23.2.–16.5.2021

Rauman taidemuseo esittelee paikallista taidetta museon Showcase-vitriininäyttelyissä osana 50-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Raumalaissyntyisen taidemaalarin Rose-Mari Torpon installaatio Azure/Taivaansininen on esillä taidemuseon aulassa ja museokaupassa 23.2.–16.5.

Torpon installaatio on toteutettu eri maaliaineita käyttäen – musteella, akryylillä ja spraymaalilla kankaalle, paperille ja polyesterille. Teoksia yhdistävät suhde siniseen väriin sekä materiaalin kosketus.

Raumalla vuonna 1977 syntynyt Rose-Mari Torpo on Helsingissä asuva kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa maalauksen keinoin. Maalauksen lisäksi hän on tehnyt väriin pohjautuvia installaatioita. Torpon maalaustyöskentely on prosessipohjaista ja ohjautuu värin, materiaalien, tilan ja kokeilujen kautta.

Torpon maalausprosessiinsa liittyy voimakkaasti tunne etsimisestä ja intuition seuraamisesta. Erilaiset materiaalit ja värit ovat hänen teoksissaan vuorovaikutuksessa ja ohjaavat työskentelyä. Häntä kiinnostavat objektien väliset suhteet, materiaalien ja värin vuorovaikutus sekä katsojan asema teosten kokijana.

Rose-Mari Torpo on osallistunut useisiin yhteisnäyttelyihin ulkomailla ja Suomessa valmistuttuaan Vapaasta Taidekoulusta taidemaalariksi vuonna 2003. Hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä muun muassa Rauman taidemuseossa, Galleria Å:ssa Turussa ja Galleria Huudossa Helsingissä. Vuonna 2016 hän täydensi koulutustaan kuvataiteilijan ammattikorkeakoulututkinnolla Turun Taideakatemiassa. Rose-Mari Torpo on Taidemaalariliiton jäsen ja kuuluu Helsingin taiteilijaseuraan sekä Rauman taiteilijaseuraan.