Näyttelyt

Kuva: Katri Paunu

Katri Paunu: TULVA – THE FLOOD

18.2. – 14.5.2023

Materiaalipohjainen taide yhdistää taiteen ja käsityön perinteiset tekniikat, joita taiteilija joko hyödyntää tai kyseenalaistaa työskentelyssään. Sen kohdalla puhutaan usein käsillä ajattelemisesta.

Raumalaissyntyinen kuvanveistäjä Katri Paunu (s. 1993) on materiaalipohjaisen taiteen yksi kiinnostavimpia nousevia tekijöitä. Keramiikka yhdistää Paunun rakkauden arkkitehtuuriin, maalaukseen ja kuvanveistoon. Perinteisten taiteen lajien rinnalla taiteilijaa ohjaa vahva yhteys luontoon. Teokset pohdiskelevat ihmisen yhteyttä erilaisiin elämisen ja olemisen muotoisin ja korostavat aistien moniulotteisuutta taiteen kokemisen välineinä. Keramiikan, saven ja kipsin rinnalla myös vesi saa keskeisen roolin. Se on korroosion elementti, mutta myös alku uudelle.

Katri Paunu on opiskellut Gerrit Rietveld Academiessa Amsterdamissa sekä Oslon kansallisessa taideakatemiassa, josta hän valmistui taiteen maisteriksi vuonna 2021. Näyttelytyöskentelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Taideyhdistys.

TULVA – THE FLOOD on Katri Paunun ensimmäinen yksityisnäyttely suomalaisessa taidemuseossa. Näyttelyn on kuratoinut Rauman taidemuseon intendentti Heta Kaisto.

Lintu ja kala!

10.6. – 29.10.2023

Rauman taidemuseo inspiroituu tulevassa kesänäyttelyssä ”Lintu ja kala!” itseoppineiden taiteen alkuvoimasta, ja nostaa esiin tulevassa kesänäyttelyssään nykykansantaiteen klassikkoja ja uusia lupauksia Suomesta ja maailmalta. Näyttelyssä käydään vuoropuhelua myös nykytaiteen kanssa. Yksi näyttelyn taiteilijoista on Erkki Pirtola (1950-2016), jonka yksityisnäyttely oli esillä Rauman taidemuseossa vuonna 1991. Pirtola oli intohimoinen vastavirtataiteen puolestapuhuja ja ITE-taiteen dokumentoija.

Kesän 2023 ryhmänäyttelyssä juhlitaan uteliaisuutta, kapinallisuutta, herkkyyttä, iloa ja haavoittuvuutta, sekä pohditaan sosiaalisesti kestävää kehitystä taidemaailmassa. Näyttelyn kuraattoreina toimivat Helka Ketonen, Raija Kallioinen, Elina Vuorimies ja Heta Kaisto. Käytössä ovat Rauman taidemuseon päänäyttelytilojen lisäksi sisäpiha, piharakennukset ja verstas, ja näyttely jalkautuu myös kaupunkitilaan.