P U U T O S – kuvataidekasvatusnäyttely

24.4. – 23.5.2021

Rauman taidemuseon verkkosivuilla sekä kaupunkikohteissa Raumalla ja Turussa.

Noora Happonen: Puutos, Digiprintti

Vuosi sitten koulujen ja taidemuseon ovet sulkeutuivat äkillisesti ja oppitunneilla syntyneet taideteokset jäivät luokkahuoneisiin. Vain muutamassa viikossa perinteinen taidemuseonäyttely luotiin uutena konseptina ja syntyi verkkonäyttely M U U T T O, jossa taidekasvatusopiskelijat pohtivat äkillistä poikkeustilaa teksteissään, teoksissaan ja työpajoissaan. Kuka olisi uskonut, että vuoden kuluttua tilanne olisi lähtökohdiltaan melkein sama. Olen iloinen, että keväinen perinne Rauman taidemuseon ja Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden kanssa jatkuu siitä huolimatta.

Ulkotiloihin ja verkkoon suunniteltu näyttely P U U T O S on jatkoa edellisen vuoden teemoille. Kontaktien välttely on jatkunut vuoden. Tuntuu hurjalta seurata etäopiskelun realismia teosten ja työpajojen taustalla. Kotien ja luokkahuoneiden väliset rajat ovat hämärtyneet, työvälineitä keksitään kodin piiristä. Ryhmän tuki puuttuu ja motivaatio on kortilla.

Rauman taidemuseossa opiskelijoita, ripustuskaaosta ja ryöppyävää energiaa kaivataan kovasti. Sen minkä näyttely menettää perinteisessä läsnäolossa ja fyysisessä ja materiaalisessa kohtaamisessa, ajattelen, että se tuottaa kokemuksen, joka on yhtä lailla läsnäoleva, fyysinen ja materiaalinen tavalla, jota emme osaisi ajatella ilman tällaista puutoksen aikaa. Ihailenkin opiskelijoiden ja opettajien ponnistusta näyttelyn eteen, keväisten paljaiden puiden ja puutoksen lähteillä. Pian maailma herää, sitä ennen on hienoa nähdä näyttely, joka on maistuu loputtoman pitkältä vuodelta. Maljani ja kiitokseni teille, urheat opiskelijat!

Heta Kaisto
Rauman taidemuseon museointendentti

Näyttely Rauman kaupunkikohteissa:

• Tilaa, mikä syntyi valosta, äänistä ja tuoksuista, Katariina Westerlingin puisto – Vanhan kirkon raunioiden vieressä, Itäkatu
  • Elävän mallin piirustuksia, Itäkatu 11
  • Monumentit, Rauman kirjaston Lehtilukusalin ikkuna, Alfredinkatu 1