Tulevat näyttelyt

 

Kuva: Anna Eriksson M Untitled Film Stills

Anna Eriksson: M – The Rituals of a Lonely Bitch

5.9. – 22.11.2020

Matti Pyykkö ja Heta Kaisto, kuratointi

Taiteilija Anna Eriksson (s. 1977, Rauma) herätti huomiota esikoiselokuvallaan M vuonna 2018. Elokuva valittiin kilpailusarjaan Venetsian elokuvajuhlille, jonka jälkeen se on voittanut palkintoja Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Eriksson vastasi itse elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta ja äänisuunnittelusta. Hän myös näytteli provokatiivisen pääroolisuorituksen itse.

M on elokuvan päähenkilö, mutta myös Erikssonin alitajunnan kuvajainen ja haaste, joka on auttanut häntä luomaan nahkansa uudelleen. M on toden ja fiktion rajamailla häilyvä hahmo, hankala narttu, jota Eriksson kanavoi työkaluinaan visuaaliset kokeilut, itsesuggestio, performanssi ja populaarikulttuurin ikonografia.

”M – The Rituals of a Lonely Bitch” on Anna Erikssonin esikoisnäyttely. Se jatkaa Erikssonin taiteellista työskentelyä seksuaalisuuden ja kuoleman teemojen ympärillä ja esittelee Erikssonin luovan prosessin henkilökohtaisena, raakana ja paljaana. Marilyn Monroesta inspiroitunut elokuva on jo hiipunut taka-alalle. Esillä on nainen M, ja tämän groteski, itseironinen ja traaginen maailma.

Näyttely koostuu viidestä uudesta videoteoksesta sekä valokuvainstallaatiosta. Näyttelyn toisena kuraattorina toimii Erikssonin kuvaajana työskentelevä Matti Pyykkö. Näyttely sisältää voimakasta kuva- ja äänimateriaalia. Sitä ei suositella herkille katsojille tai alaikäisille ilman aikuisten valvontaa.

 

Kuva: Kosti Koskinen, Taiteilijan omakuva, 1948.

Kosti Koskinen – Kommentteja Kadunmiehen päiväkirjaan

12.12.2020 – 4.4.2021

Henna Paunu ja Heta Kaisto, kuratointi

Vuoden 1973 syyskuussa raumalainen taiteilija Kosti Koskinen (1905–1983) päättää aloittaa päiväkirjan. Hän toteaa syyksi yksinkertaisesti sen, että tulisi huomioineeksi mitä ajattelee. Vuotta aiemmin hän oli muuttanut pois vuokra-asunnostaan osoitteesta Kuninkaankatu 37, johon oli juuri avattu taidemuseo. Taiteilija ikävöi vanhaa kotiaan suuresti.

Ensimmäisessä päiväkirjamerkinnässään Kosti Koskinen lainaa runoilija Novaliksen sanoja: On varmaa että vakaumukseni voittaa äärettömästi sinä hetkenä jona toinen siihen uskoo.

Tämän taiteilijan esittämän toiveen ympärille lähtee rakentumaan ainutlaatuinen näyttely, jonka keskiössä on hänen kirjoittamansa päiväkirja kymmenen kuukauden ajalta vuosina 1973–1974. Päiväkirja luo näkymiä Rauman kaupungin kulttuurihistoriaan, pohtii ihmisyyden ikuisia kysymyksiä ja kärsii inhimillisen elämän vastoinkäymisiä, sairauksia ja tappioita. Merkinnät paljastavat laajasti lukeneen ja syvästi empaattisen taiteilijan, joka oli vuosikymmeniä edellä aikaansa pohtiessaan ihmisen toimia suhteessa eläimiin ja ympäristöönsä.

”Kommentteja Kadunmiehen päiväkirjaan” kokoaa yhteen eri alojen asiantuntijoita ja taiteilijoita kommentoimaan Kosti Koskisen taiteilijan vakaumusta, elämää ja työtä. Näyttely avaa näkökulmia marginaalihistoriaan, taiteilijaelämän arkirealismiin ja ajankuvaan sekä monitaiteellisesti lahjakkaan Kosti Koskisen tuotantoon. Näyttely toteutuu osana Rauman taideyhdistyksen Ars Rauma -sarjaa. Samalla se on 50 vuotta täyttävän Rauman taidemuseon juhlanäyttely.