Tulevat näyttelyt

Hanna Heinilän omakuva, lukee Henrik Ibsenin näytelmää Merenneito, 1910-luku
Hanna Heinilän omakuva, lukee Henrik Ibsenin näytelmää Merenneito, 1910-luku

Omalla maallaan
– Kyläkuvaaja Hanna Heinilä  

Rauman taidemuseon alakerran näyttelytiloissa 16.10.2021 – 31.1.2022

Valokuvanäyttely Omalla maallaan – Kyläkuvaaja Hanna Heinilä esittelee luvialaisen Hanna Heinilän mestarillisia valokuvia 1910–20 -luvuilta. Heinilän amatöörivalokuvien oivaltavuus, sekä niistä välittyvä lämpö ja leikkisyys ovat herättäneet suurta ihmetystä ja kiinnostusta vuosisadan alun valokuvaa tuntevien keskuudessa. Heinilää voi pitää taidehistoriallisena löytönä, joka laajentaa alati monipuolistuvaa käsitystä varhaisesta valokuvauksesta Suomessa.  

Kyläkuvaaja Hanna Heinilä aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana kesällä 1906. Pian nuori nainen päätyi valokuvaamaan koko Luvian elämänmenoa, ja myöhemmin valokuvissa aiheeksi nousi myös Heinilän oma perhearki. Kuvat ovat arvokkaita dokumentteja sadan vuoden takaisesta Luviasta, ja näyttelyyn onkin kerätty paljon muistitietoa kuvien takana. Niistä välittyy mennyt kulttuurimaisema, kyläyhteisön ja perhesuhteiden merkityksellisyys, juhlat mutta myös tavallinen arki, lasten leikit ja naisten työt.  

Näyttely esittelee ensimmäistä kertaa Hanna Heinilän tuotantoa laajasti, ja siihen tuotetaan lapsille oma osuus. Valokuvanäyttelyn kuraattorina toimii Heta Kaisto ja lastenosuuden kuraattorina kuvataiteilija Mollu Heino. Lapsille suunnatulla näyttelyosuudella tarjotaan mahdollisuus katsoa valokuvia hieman eri tavalla. Heinilän kuvat tarjoavat välähdyksen lasten elämään sata vuotta sitten, näyttelyssä niitä tutkitaan ihmetellen ja oivaltaen.   

Näyttelyn valokuvat ovat peräisin Luvia Seor ry:n kokoelmista sekä Hanna Heinilän suvulta. Luvialainen Matti Luotolan kanssa on tehnyt merkittävän työn Heinilän valokuvien jäljittämisessä ja digitoimisessa. Näyttelyyn on myös kutsuttu mukaan mustavalkokuvaukseen erikoistunut valokuvataiteilija Katri Lassila sekä valokuvataiteilija Päivi Setälä.

Näyttelyn yhteydessä Rauman taidemuseo ja kyläyhdistys Luvia Seor ry julkaisevat yhteistyössä valokuvakirjan Hanna Heinilän valokuvista. Kirjan kustantajana toimii korkeatasoisiin taidekirjoihin erikoistunut pienkustantamo Parvs.

Petra Koivisto, Shared Seas
Petra Koivisto, Shared Seas

Notes  

Petra Koivisto 
Rauman taidemuseon yläkerran näyttelytilassa 12.11.2021 – 31.1.2022

Ulvilaslähtöinen Petra Koivisto (s. 1975) työskentelee suurikokoisen monotypian parissa. Monotypia on taidegrafiikan menetelmä, jolla ei muista poiketen valmisteta sarjoja, vaan yksittäisiä vedoksia. Kuva maalataan tai telataan laatalle, josta se vedostetaan prässillä paperille. Syntyy yksi, ainutkertainen vedos.   

Rauman taidemuseon yläkertaan rakentuvassa Notes -näyttelyssä korostuu Koiviston teosten suuri kokoluokka. Suurimmat vedokset ovat leveydeltään 2 metriä. Hänen työhuoneellaan Jalasjärven Luopajärvellä onkin Suomen suurimpiin kuuluva grafiikanprässi. Tekniikassa Koivistoa kiehtoo sen arvaamattomuus. Teknistä osaamista voi kehittää loputtomasti, mutta silti vedostusvaiheessa syntyy yllätyksiä.  

”Työskentelyssäni laatta on kuin päiväkirjan tai muistikirjan tyhjä sivu. En suunnittele enkä luonnostele kuvaa, vaan haluan työskentelyni olevan mahdollisimman vapaata, hetkessä tapahtuvaa. Annan nähtyjen ja koettujen asioiden ja tapahtumien vaikuttaa työskentelyyni. Laatan telaus ja maalikerrokset ovat kuin ajatus kerrostumia”, Koivisto kertoo työskentelystään.  

Kuvataideakatemiassa opiskellut Petra Koivisto on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä, ollut mukana ryhmänäyttelyissä, saanut merkittäviä apurahoja ja hänen teoksiaan on julkisissa kokoelmissa. Notes on Koiviston ensimmäinen yksityisnäyttely Satakunnassa. 

Helena Hietanen, Jusslan ovi (2018)
Helena Hietanen, Jusslan ovi (2018)

Taiteilijahaku Rauman taiteilijaseuran näyttelyyn avoinna 15.8. asti

Taiteilijahaku järjestetään avoimena portfoliohakuna taiteilijaseuran jäsenille. Ohjeet jäseneksi liittymiseen ja taiteilijahakuun osallistumiseen löytyvät alla olevasta linkistä.

Näyttelyn taiteilijahaku on avoinna 18.5.–15.8.2021.

Lue lisää