Rauma Triennale

Sari Palosaaren installaatio ”It’s a silent agent doing its thing” (2016–19) tyhjässä Tarvontorin liikehuoneistossa. Kuva: Titus Verhe.

 

Ensimmäinen Rauma Triennale järjestettiin vuonna 2019. Triennalen juuret ovat Rauman taidemuseon Itämeren alueen biennaalinäyttelyissä, joita on järjestetty 1970-luvun lopulta lähtien. Biennaalin historia on täynnä liikettä ja murroksia, mutta sen koti on aina ollut vaaleanpunainen museo ja sitä ympäröivä pastellinvärinen kaupunki, jonka seinille, kaduille ja pihoille näyttely on rakentunut. Ensimmäisillä näyttelyillä ei ollut yhteistä teemaa, ja niihin osallistuivat ainoastaan Pohjanlahden rannikkokaupungit. 1990-luvulle tultaessa biennaalinäyttely käsitti jo kaikki Itämeren alueen valtiot. Silloin kuratoinnista alkoivat vastata kutsutut kuraattorit ja yhteiset teemat nostivat esiin alueen monia todellisuuksia. Biennaalinäyttelyt ovat kommentoineet poliittisia murroksia ja Itämeren saastumista, ja ne ovat luoneet näkymiä ihmisten arkeen ja elämään aikoina, jolloin uutiskamerat eivät päässeet rajojen yli. Vuosituhannen vaihteesta lähtien näyttelyn kuratoinnista vastasi museon oma näyttelytyöryhmä yhteistyössä kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa. Ensimmäisen triennaalin kuratoivat kutsutut kuraattorit.

Korkeatasoiset julkaisut ovat olleet tärkeä osa biennaalinäyttelyitä, kuin yksi taideteos muiden joukossa. Vuodesta 1990 lähtien näyttelyn katalogista on vastannut kutsuttu graafikko.

Muutos biennaalista kolmen vuoden välein järjestettäväksi Rauma Triennaleksi käynnistää taidemuseon toiminnan kaupungin museona. Triennalen vaalimia arvoja on yhteisöllisyys ja kansainvälisyys ympäristönmuutoksen aikana. Nämä arvot perustuvat biennaalinäyttelyiden jättämään perintöön tutustua yhteisen meren erilaisiin ihmisiin ja elämäntapoihin.

Seuraava Rauma Triennale järjestetään kesällä 2022.