Kordelinin kappelin portaaliveistokset

Kordelinin kappelin veistokset Rauman vanhalta hautausmaalta vuodesta 1939-1940. Vanhan hautausmaan kappelin patsaat.

Tekijä: Emil Wikström
Vuosi: 1939–40
Sijainti: Vanha hautausmaa

Kuvanveistäjä Emil Wikström (1864–1942) on tunnettu selkeistä ja realistisista henkilökuvistaan. Hän saavutti jo nuorena lähes virallisen muistomerkkien tekijän aseman Suomessa. Wikström oli Akseli Gallen-Kallelan ystävä ja aikalainen, joka opiskeli Wienissä ja Pariisissa, kuului fennomaaneihin ja tuotannossaan yhdisti piirteitä kansainvälisestä realismista ja karelianismista. Hänen muita julkisia teoksiaan ovat mm. Säätytalon päätykolmion veistosryhmä, Helsinki (kilpailu v. 1893, paikoilleen asettaminen v. 1903), Elias Lönnrotin muistomerkki, Helsinki (v. 1899–1902), Aino (suihkukaivo), Helsinki, (v. 1912), Pohjan neito (suihkukaivo), Tampere (v. 1913), Rautatieaseman lyhdynkantajafiguurit, Helsinki (v. 1914) ja J.V. Snellmanin patsas, Helsinki (v. 1923). Virallisten monumenttien rinnalla Wikström teki marmorista herkempiä muotokuvia, joiden mallina oli usein taiteilijan vaimo tai tyttäret. Wikströmin rakennuttama Visavuori Sääksmäellä kuuluu 1800-luvun lopun merkittävimpiin taiteilijahuviloihin.

Kordelinin kappelin portaikon sivustoilla on kaksi täysplastista veistosta. Vasemmalla puolella on alkua symboloiva nuori nainen, joka pitää pientä lasta käsivarsillaan. Oikealla oleva veistos esittää vanhusta, joka symboloi elämän loppua. Vanhuksen kasvoilta kuvastuu levollinen usko ja toivo tulevaan elämään. Veistosten symboliikka viittaa myös elämän jatkuvuuteen sekä yleisemminkin uskoon, toivoon ja rakkauteen. Veistokset on valettu pronssiin. Myös Kordelinin kappelin kryptaan johtavan oven kiviveistokset ovat Wikströmin käsialaa.

Kuva: Emil Wikström, Kordelinin kappelin portaaliveistokset, 1939–40. Kuva: Emil Wikström, Kordelinin kappelin portaaliveistokset, 1939–40, nainen. Kuva: Emil Wikström, Kordelinin kappelin portaaliveistokset, 1939–40, mies.