Tapahtumat

 

Menneet tapahtumat

MERLYN DRIVERIN KONSERTTI 18.11. klo 14.00

Merlyn Driver

SYYSLOMAVIIKON YLEISÖOPASTUKSET 24.–27.10.2023

Koulujen syyslomaviikko on samalla Lintu ja kala! -näyttelyn viimeinen esilläoloviikko. Rauman taidemuseossa järjestetään yleisöopastuksia tiistaista perjantaihin 24.–27.10. aina klo 13.00 sekä sunnuntaina 29.10 näyttelyn viimeisenä avoinnaolopäivänä klo 12.00 sekä klo 14.00. Opastus kestää noin 45 min ja kierros sisältyy pääsylipun hintaan.

Kuva: Jari Sorjonen


LINTU GOES KALA: KESKUSTELUTILAISUUS JULKISEN TAITEEN TILASTA RAUMALLA
25.10.2023

Taide herättää tunteita ja reaktioita. Se ihmetyttää, ihastuttaa ja ennen kaikkea puhututtaa. Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan julkisesta taiteesta ja sen tilasta Raumalla keskiviikkona 25.10. Mukana keskustelemassa ovat Rauman museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari sekä taiteilijat Jori Tapio Kalliola ja Jaakko Niemelä. Tilaisuus alkaa klo 18.00.

INTUITIIVISEN TAITEEN TYÖPAJA 7.–8.10.2023

Työpajassa taiteillaan ja askarrellaan oma taideteos. Teemoina neljä elementtiä: maa, tuli, vesi, ilma. Osallistujat pääsevät myös maalaamaan teeman mukaista yhteisteosta vesiväreillä.

Taiteen ohella tehdään rentouttavia liikesarjoja ja kuunnellaan taiteilun taustalla teemaan sopivaa musiikkia ja luonnonääniä. Aikaisempaa osaamista ei vaadita.

Kuva: Katja Villemonteix

 

SAAVUTETTAVAMPI MUSEO 3.10.2023

Rauman taidemuseossa järjestetään seniorien kulttuuriviikolla tiistaina 3.10. klo 13–17 Saavutettavampi museo -tapahtuma. Tällöin paikalla on henkilöitä avustamassa näkemiseen, kokemiseen ja liikkumiseen liittyvissä haasteissa Rauman taidemuseon näyttelytiloissa, sisällä ja ulkona. Tuolloin paikalla ovat toimintaansa esittelemässä mm. Avustajakeskus ja Sivupersoona. Tule kuulemaan ja kuulluksi tärkeiden asioiden kanssa!

Lisätietoja:
Lounais-Suomen Avustajakeskus
Avustajakeskus/ Mirva Veneranta puh. 040 6202217, mirva.veneranta@avustajakeskus.fi
Sivupersoona – Rajattoman kommunikaation mahdollistajat

Sivupersoona/ Heidi Boman puh. 0400 300136, heidi.boman@sivupersoona.com

Lisäksi:

KULTTUURIkerho on toiminut Saga Kanalirannassa vuoden päivät ja kerhon ohjaaja, kuvataideopettaja Maija Esko kertoi kerhon toiminnasta Rauman kansalaisopiston järjestämässä luentotilaisuudessa Rauman taidemuseossa 24.8. Tilaisuutta varten ripustettiin kerholaisten valmistamat saveen poltetut kranssit taidemuseon ikkunaan. ”Kranssi” on esillä Rauman taidemuseon ikkunassa 15.10.2023 asti. Lisätietoja: Maija Esko puh. 050 3650645, maija.esko@utu.fi.

Paul Gustafsson – Merimetso (2021)

 

Suomen museoliitto 100 vuotta – Rauman taidemuseo 53 vuotta

MUSEON KULISSEISSA 30.9.2023

Rauman taidemuseossa valmistellaan uutta, loppuvuodesta 2024 avautuvaa raumalaisen taiteen perusnäyttelyä. Näyttelyn valmistelu edellyttää historiatutkimusta, kirjallisten ja kuvallisten arkistojen penkomista ja taidekokoelmien inventointia. Suomen museoliiton juhlapäivänä voit kurkistaa kulissien taakse ja seurata miten taideteoksia käsitellään, tutkitaan, luetteloidaan ja konservoidaan. Tule vierailemaan Rauman taidemuseon yläkerran Broman-salissa lauantaina 30.9.2023 klo 11-16 ja tapaa työn touhussa Rauman taidemuseon museoamanuenssi Taina Myllyharju ja Rauman museon tekstiilikonservaattori Elzbieta Djupsjöbacka.

Kuva: Jari Sorjonen

 

Lasten lauantai 16.9.2023

Maksuton Muodonmuutoksia-työpaja lapsille Rauman taidemuseossa lauantaina 16.9. klo 11–15. Ohjaajana Katja Tschährä. Rauman taidemuseon näyttelyn Lintu ja kala! hengessä seikkaillaan lintujen ja kalojen maailmaan. Työpajassa luodaan tarina ja taiteillaan oma teos muotoaan muuttavasta lintukalasta – tai kalalinnusta! Inspiraationa toimii taidemuseon porttikongissa sijaitseva, K. Tschährän maalaama seinäteos Simpukkalintujen laulu.

Kuva: Jari Sorjonen

 

KERROSTUMIA 26.–27.8.2023

Mitä muistat Makiksesta?
Ketä tanssitit Soihtulassa?
Mitä lapsuutesi kanalinvarrella tapahtui?
Kotikaupunkimme tutut ja rakkaat paikat kantavat paljon tarinoita.

KERROSTUMIA on monitaiteellinen teatteriesitys ikäihmisten paikkakohtaisista muistoista. Raumalaislähtöiset taiteilijat ystävineen vievät muistomatkalle äänitteen, valokuvan ja videon, musiikin, teatterin ja tanssin keinoin. Tervetuloa todistamaan kaupungin yhteistä kulttuuriperimää henkilökohtaisten kurkistusten kautta!

Kuva: Leo Brinkmann

 

K U L T T U U R I kerho – taidetta, tekemistä ja tarinoita 23.8.2023

Kuvataideopettaja Maija Eskon luento taidemuseolla keskiviikkona 23.8. klo 17.30–18.30. Luennolla kuulet tavoitteellisesta, vapaasta ja sallivasta taidekerhotoiminnasta ikäihmisille. Esimerkkinä on palvelutalo Saga Kanalinrannassa kokoontuva kulttuurikerho.

Veijo Rönkkönen – Äiös, kuva: Jari Sorjonen

 

30. Blue Sea Film Festival 17.–20.8.2023

Lauantaina 19.8. klo 00.07 osana Blue Sea Film Festivalia Rauman taidemuseon pihalla nähdään ulkoilmanäytöksenä Aki Kaurismäen Ariel, joka täyttää tänä vuonna 35 vuotta. Elokuva esitetään 35 mm filmikopiona. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

 

Pitsiviikko taidemuseolla 24.–30.7.2023

Pitsiviikon ohjelmassa ITE-retki, yleisöopastuksia, lapsille suunnattuja kädentaidon työpajoja, performansseja sekä teatteria.

Kuva: Jari Sorjonen

Kuvataiteen päivä taidemuseolla 10.7.2023

Kuvataiteen päivänä taidemuseo tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn museoon sekä maksuttomia tapahtumia. Taidemuseossa nähdään myös RaumArs-kesäresidenssissä työskentelevän Anniina Ukkosen naamioperformanssi Tornionlaaksolainen naamio Lintu ja Kala! –näyttelyn yhteydessä.

Museon pihalla järjestetään ensisijaisesti lapsille ja nuorille suunnattu yhteisöllinen maalaustapahtuma klo 10−17, jossa kuvataiteilija Paavo Paunun johdolla vanerilevyille maalataan yhteistä seinämaalausta. Aiempaa kokemusta ei vaadita, joten rohkeasti paikalle päästämään luovuus valloilleen!


Kuvataiteilija Paavo Paunu, kuva: Jari Sorjonen

 

Monitaiteinen ja tilalähtöinen esitys Tuulenpesiä Rauman taidemuseossa 29.6. – 1.7.2023
”Koti on siellä missä olen asunut kesät, en koskaan talvea. Jossa lokit nauravat minulle hyväntahtoisesti aamusta iltaan.”

Tuulenpesiä on monitaiteinen ja tilalähtöinen esitys koti-ikävästä, lapsuudesta sekä unohtamisesta. Absurdin ja arkisen välillä liikkuva teos käsittelee kotia tilana, joka syntyy paikan ja ihmisten välimaastossa. Mikä tekee kodin ja milloin koti lakkaa olemasta?
Teoksen pääosassa on Pinnalan pihapiirin vanha puutalo, joka tarjoaa teokselle kodin materiaalisuuden. Työryhmä ammentaa rakennuksen tunnelmasta ja värittää reippaasti päälle. Teos yhdistää ryhmälähtöistä nykyteatteria, musiikkia ja kuvallista ajattelua. Yleisö kutsutaan kotiin vieraiksi kulkemaan esityksen mukana huoneesta toiseen.
”Muistan vihreän talon huoneet. Muistan tekohampaat vesilasissa, muistan tassin, tupakkaportaan ja tuulikellon. Siinä paljolti isoäidistäni, joka söi sydänaspiriinia rimpuilevaan sydämeensä. Sillä oli kamala sydänyskä.”
ESITYKSET
To 29.6. klo 14 ja 17, pe 30.6. klo 14 ja 17, la 1.7. klo 14
Vapaaehtoinen pääsymaksu
Näytöksen kesto noin 45min
Suunnattu yli 12-vuotiaille
LIPUT
Lippuvaraukset sähköpostitse osoitteeseen: tuulenpesia@gmail.com
OHJAUS
Sara Leppänen
TAITEELLINEN TYÖRYHMÄ
Selma Hopsu, Kaisa Viitasalo, Aaro Lehtovaara, Iiris Suvitie

Esitys toteutetaan yhteistyössä Rauman taidemuseon, Turun taideakatemian sekä Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa. Esitystä tukee Rauman kaupunki.

Tuulenpesiä