Menneet tapahtumat

Kuvataiteen päivän tapahtumat lauantaina 17.7.

Kuvataiteen päivänä Rauman taidemuseossa järjestetään taidemarkkinat, jossa taiteilijat myyvät omia teoksiaan taidemuseon pihalla sekä verstaassa. Myynnissä on myös taidemuseon kirjastosta poistettuja taidekirjoja. 

Esillä Rauman taidemuseon ja Rauman museon yhteistyössä suunnittelija Paola Suhosen kanssa toteuttama näyttely Iholla – Lace on Skin tuo pitsin iholle, lähelle, uuteen valoon ja uuteen aikaan.

Klo 15.00 Ulla-Maija Alanen kertoo Rauman taidemuseon makasiinissa esillä olevan Veden taju: Järven hiljaisuus -näyttelyn tekoprosessista ja ajatuksista näyttelykokonaisuuden takana.

Rauman taidemuseo, Kesäkuppila Laura ja kesänäyttelyt ovat avoinna kuvataiteenpäivänä klo 10-18. Taidemuseoon on vapaa pääsy.

Hanna Koikkalaisen yleisöopastus Lakkautettu kylä -näyttelyyn

8.2.2020 klo 13.00

Taiteilija Hanna Koikkalainen pitää yleisöopastuksen näyttelyynsä Lakkautettu kylä, jossa hän kertoo työskentelystään evakkohistorian parissa.

Opastukseen voi osallistua museon pääsymaksun hinnalla 6€/3€/museokortti. Alle 18-vuotiaat veloituksetta.

Taidejoogaa Rauman taidemuseossa

1.2.2020 klo 9.30–11.00

Rauman Joogayhdistys ry järjestää yleisön kysynnästä jälleen rentouttavaa hathajoogaa Rauman taidemuseossa. Hathajoogassa pehmeän fyysinen liike yhdistetään hengitysharjoituksiin ja meditaatioon, tarkoituksena kehon liikkeen avulla ulottua mieleen ja löytää henkistä tasapainoa. Ennen joogan alkua taidemuseon edustaja esittelee lyhyesti meneillään olevat näyttelymme Lakkautettu kylä (Hanna Koikkalainen) ja Kannas (Hanneriina Moisseinen). Joogatunnin jälkeen osallistujat saavat omatoimisesti tutustua taidemuseon näyttelyihin. Tunnin ohjaajana toimii jooganopettaja (SJL) Rauno Lehtonen.

Osallistujia pyydetään ottamaan mukaan oma joogamatto sekä varustautumaan joustavalla vaatetuksella. Osallistumismaksu 5 € maksetaan ennen tunnin alkua ohjaajalle käteisellä. Ei ennakkoilmoittautumisia.

Lisätietoja joogasta: raumanjoogayhdistys@gmail.com

Loppiaiskahvit Rauman taidemuseossa 5.1.2020

Rauman museoissa järjestetään erikoisohjelmaa sekä kahvitteluhetkiä loppiaisviikonloppuna 4.–5.1.2020. Tänä vuonna toteutuu jo neljännen kerran Rauman museoiden yhteinen vuoden aloitus leppoisan loppiaistapahtuman merkeissä. Joulun ja vuodenvaihteen juhla-aika päätetään hetkeen kulttuurin ja taiteen parissa.

Rauman taidemuseo on avoinna sunnuntaina 5.1.2020 klo 11–16. Opastettu kierros Porin taiteilijaseuran näyttelyyn pidetään klo 12. Lasten taidebingoa on ohjelmassa koko päivän. Kahvi- ja mehutarjoilu.

Mollu Heinon valoteoksen ”Lähde” avajaiset
13.12.2019 klo 18.00

Rauman taidemuseon sisäpihalle on rakennettu kahdeksan valopilaria. Ne muodostavat vertikaalisen, tilallisen näkymän puiden joukkoon.
”Lähde” on runollinen kuvaelma nykyarjen ammentamisen aiheista. Lähdevesi tihkuaa maanpinnan alaisesta tai valonlähde lämmittää ja valaisee. Lähde voi olla myös jotain joka säteilee.
Valo vetää meitä puoleensa ja varsinkin pimeällä hakeudumme valoon. Teoksen materiaalit – ämpärit- ovat jo saavuttaneet ikonisen ja humoristisen merkityksen yhteiskunnassamme. Haemme marketeista ämpäreitä ammentaaksemme jotain.

Mollu Heinon valoteos ”Lähde” sytytetään ensimmäistä kertaa Lucian päivänä 13.12. Teoksen valot loistavat siitä lähtien pimeiden kuukausien ajan, aina iltaisin klo 17-22.

Lucian päivän ohjelma:
Tilaisuus alkaa klo 18.00
Rauman Musiikkiopiston lapsikuoro Minidina esiintyy
”Lähde” –valoteoksen avajaiset taidemuseon sisäpihalla.
Tilaisuudessa lämmin glögitarjoilu.
Taidemuseo avoinna klo 19 asti.

Hathajoogaa taidemuseossa
23.11.2019 klo 9.30–11.00

Tervetuloa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin aamupäivään. Rauman Joogayhdistys ry järjestää ensimmäistä kertaa rentouttavaa hathajoogaa Rauman taidemuseossa. Hathajoogassa pehmeän fyysinen liike yhdistetään hengitysharjoituksiin ja meditaatioon, tarkoituksena kehon liikkeen avulla ulottua mieleen ja löytää henkistä tasapainoa. Ennen joogan alkua taidemuseon edustaja esittelee lyhyesti meneillään olevan näyttelymme Tos O! Valtavan virran varrelta. Joogatunnin jälkeen osallistujat saavat omatoimisesti tutustua taidemuseon näyttelyihin. Tunnin ohjaajana toimii jooganopettaja (SJL) Rauno Lehtonen.

Osallistujia pyydetään ottamaan mukaan oma joogamatto sekä varustautumaan joustavalla vaatetuksella. Osallistumismaksu 5 € maksetaan ennen tunnin alkua ohjaajalle käteisellä. Ei ennakkoilmoittautumisia.

Lisätietoja joogasta: raumanjoogayhdistys@gmail.com

Hanna Koikkalaisen luento
Ke 13.11.2019 klo 17–19

Kevään 2020 näyttelyssä Lakkautettu kylä (24.1.2020 – 10.5.2020) Rauman taidemuseon kävijät pääsevät tutustumaan Venäjän Karjalassa sijaitsevan Suistamon pitäjän historiaan ja nykypäivään Hanna Koikkalaisen valokuvien ja Anne-Mari Kivimäen musiikin myötä. Syksyn luennolla Hanna Koikkalainen kertoo työskentelystään sekä projektistaan, jossa arkistokuvat, valokuvat ja evakkojen muistot herätetään henkiin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Lue lisää

Rauman taidemuseo päivystää
Ke 13.11.2019 klo 16–19

Rauman neljä museota jatkavat suosittuja ilmaisia keskiviikkoiltoja syksyllä 2019. Joka viikko yksi museo on ns. päivystävä museo, joka lääkitsee museokaipuuta keskiviikkoisin kello 16:sta alkaen. Rauman taidemuseo on päivystysvuorossa ke 13.11. klo 16–19. Museoon on tällöin ilmainen sisäänkäynti. Lue lisää

Rauman taidemuseon Lastenlauantai
La 9.11.2019 klo 11–16

Klo 15.00 Unipuu – paperiteatteriesitys vauvoille Lue lisää
Nukketeatteritaiteilija Aapo Revon kekseliäs esitys on suunnattu perheen pienimmille. Unenomaiset hahmot ja muodonmuutokset saavat myös vanhempien mielikuvituksen liikkeelle. Mitä kaikkea syntyykään valkoisesta paperista! Esitys sopii kaikenkielisille. Ikäsuositus 6 kk ja ylöspäin.

Omatoiminen lasten taidebingo: palkinnon voi noutaa tiskiltä saatuasi bingon.

Lastenlauantai kiertää syksyn 2019 aikana neljässä raumalaismuseossa.

Lisätietoja raumalaismuseoiden Lastenlauantaista: facebook.com/lastenlauantairauma

Hyvästi tylsyys! tapahtuma

Hyvästi tylsyys!
Rauma Triennale 2019 päätösviikonloppu
Rauman taidemuseo 13. – 15.9.2019

Rauman taidemuseo hyvästelee ensimmäisen Triennalensa viikonlopputapahtumalla, jonka ohjelmatarjonta on suunniteltu kaikenikäisille taiteen ystäville:

PE 13.9. “After work” -ilta

 • avoinna pidennetysti klo 19 asti
 • klo 16–19 ilmainen sisäänpääsy!
 • klo 16–19 kakkutarjoilu: kahvin tai teen kanssa herkutellaan vegaanista Sacher-kakkua!
 • klo 17 Mindfulness-opastus (oppaana mindfulness-ohjaaja ja taidekasvattaja Miia Heikkilä)

LA 14.9.

 • klo 11–16 Lasten taidebingo
 • klo 11–16 tarjolla mehua ja pullaa
 • klo 12 Lastenopastus
 • klo 13 “Tylsä iltapäivä” – Kaisa Karvisen ja Tommi Vaskon työpaja, jossa tarkastellaan Rauman kaupunkiympäristöä tylsyyden näkökulmasta. Lähtö taidemuseolta. Osallistuminen veloituksetta. Sopii kaikille.

SU 15.9.

 • klo 11–16 Lasten taidebingo
 • klo 11–16 tarjolla mehua ja pullaa
 • klo 12 Lastenopastus
 • klo 13–14 Croquis-piirustusta elävästä mallista. Ohjaajana kuvataiteilija Tommi-Wihtori Roström. Omaa kynää ja lehtiötä näyttämällä pääset ilmaiseksi sisään museoon!
 • klo 15–16 Croquis-piirustusta

Facebook: Hyvästi tylsyys! – Rauma Triennale päätösviikonloppu

Mindfulness-opastus Rakas tylsyys -näyttelyyn 1.9.2019

Tietoisen läsnäolon hetki Rauman taidemuseossa 1.9. kello 10.15–11.45. Tulemme hiljentymään ja rauhoittumaan yhdessä taiteen äärelle erilaisten läsnäoloharjoitteiden avulla. Luvassa on muun muassa istumista ja rauhallista kävelyä. Ota mukaasi mahdollisesti joogamatto, istuintyyny / alusta ja villasukat.

Tervetuloa kohtaamaan hiljaisen tylsyyden autuus!

Ohjaajana toimii mindfulness-ohjaaja ja taidekasvattaja Miia Heikkilä. Mukaan mahtuu ensimmäiset 20 osallistujaa. Osallistumismaksu taidemuseon pääsylipun hintaan 6 € / 3 € / 0 € / museokortti.

Facebook: Mindfulness-opastus Rakas tylsyys -näyttelyyn

 

Kuvataiteen päivä Raumalla 2019

Suomen Kuvataiteen päivä Raumalla ke 10.7.2019

Keskiviikkona 10.7. vietetään Raumalla Suomen Kuvataiteen päivää ja samalla myös kuvataiteilija Helene Schjerfbeckin (1862–1946) syntymäpäivää. Kuvataiteen päivän yhteiset avajaiset järjestetään Rauman taidemuseon pihassa kello 10 alkaen. Avajaistilaisuudessa nähdään mm. vuoden kulttuuriteon julistaminen sekä avajaisohjelmaa.

Kuvataiteen päivänä taidemuseo on avoinna klo 10–18. Museoon on vapaa pääsy.

Avaa pdf: Kartta Suomen Kuvataiteen päivän kohteista Raumalla

 

Vegaanikahvila Kosti

Vegaanikahvila Kosti

Rauman taidemuseon sisäpihalle, Pinnalan kiinteistön miljööseen on avattu loppukesäksi pop-up -kahvila Vegaanikahvila Kosti. Leivintupaan kahvilayrittäjäksi on lähtenyt paikallisille tuttu Ruokapuoti Lumo.

Vegaanisten tuotteiden ohella Vegaanikahvila Kostissa on asiakkaille tarjolla myös raumalaistaiteilija Kosti Koskisen (1905–1983) teoksista koostettu näyttely. Lisäksi kahvilassa on lainattavissa pihapelejä, kuten kroketti ja mölkky, joita voi pelata taidemuseon pihassa kahvilan aukioloaikoina.

Vegaanikahvila Kosti on avoinna ke–pe 12–17 ja la–su 11–16.

Facebook: Vegaanikahvila Kosti

Töitte jälkke
Keskiviikkona 8.5.2019 klo 16–20

Raumalaisissa museoissa tapahtuu!

Keskiviikkoiset Päivystävä museo -illat huipentuvat tältä keväältä 8.5. Töitte jälkke -tapahtumaan, jolloin kaikki museot ovat avoinna klo 16–20 ja museoihin on tietysti vapaa pääsy!

Tapahtuman aikana museoissa on ohjelmaa. Ohjelmien aikana museoissa toimii myös lapsiparkki, jonka tavoitteena on tarjota huoltajalle mahdollisuus osallistua museoiden tarjoamaan ohjelmaan. Lapsiparkista tulee myöhemmin tarkat tiedot. Lapsiparkki tehdään yhteistyössä Rauman Nuorten Lionsien eli Leojen kanssa, ja se on tarkoitettu 3–8-vuotiaille lapsille. Lapsiparkki toimii tapahtuman aikana klo 16.00–17.30 Rauman taidemuseossa ja Vanhalla Raatihuoneella sekä klo 18.00–19.45 Lönnströmin museoilla ja Rauman merimuseossa.

Tapahtuman ohjelma:

 • Klo 16.00 Rauman taidemuseo. Tai chi, ohjaajana Janne Koski. 10 paikkaa. Kesto noin 30 min.
 • Klo 17.00 Rauman museo, Vanha Raatihuone. Joogatuokio Raatisalissa, ohjaajana Rita Saarinen, joogasali Tähti. Mukaan mahtuu 15 henkilöä, päälle rennot vaatteet. Kesto noin 45 min.
 • Klo 18.00 Lönnströmin museot. Asahi, ohjaajana Ilkka Heikkilä, Friski Oy. 10 paikkaa. Kesto noin 40 min.
 • Klo 19.00 Rauman merimuseo. Asahi, ohjaajana Ilkka Heikkilä, Friski Oy. 20 paikkaa. Harjoituksen jälkeen kuullaan merimuseon arkiston innoittama aikuisten iltasatu. Kesto noin 40 min.
 • Klo 16.00–19.00 Rauman museo, Marela. Hyvinvointia ruuasta: ravintosuositukset 1900-luvun alussa ja nykypäivänä. Maistellaan vanhan ajan ruokia, kuten silakkaa, varrasleipää ja tuoretta maitoa suoraan tilalta. Esittely ravintosuosituksista klo 17.00–17.45.

Linja-autossa ompi tunnelmaa…

Oman auton voit jättää parkkiin tapahtuman ajaksi. Siirtyminen museosta toiseen käy kätevästi linja-autolla. Museoiden välillä kiertää tapahtuman aikana museolinja, jonka kyytiin pääsee museoiden luota. Linja-auto lähtee liikkeelle klo 16.00 Vanhan Raatihuoneen edestä ja palaa samaan paikkaan viimeiseltä kierrokselta noin klo 20.10.

Tästä näet auki olevat museot, osoitteet ja linja-auton reitin pysähdyspaikkoineen:

 1. Vanha Raatihuone, Kauppakatu 13
 2. Marela, Kauppakatu 24
 3. Rauman taidemuseo, Kuninkaankatu 37
 4. Lönnströmin museot, Sinkokadun pysäköintipaikka
 5. Rauman merimuseo, Kalliokatu 34.

Tapahtuman aikana voi kerätä museopassiin leimoja, ja kun olet kerännyt 4 leimaa eli vieraillut neljässä museossa viidestä, voit osallistua arvontaan täyttämällä passiin yhteystiedot. Täytetyt lomakkeet palautetaan tapahtuman aikana museoihin. Palkintona on viiden ruokalajin illallinen juomineen kahdelle Ravintola Sydvestissä. Arvonta suoritetaan 9.5.

Tervetuloa!

LastenLAUANTAI
Rauman taidemuseo 27.4.2019

Lauantai on karkkipäivä, ja joka kuukauden viimeinen lauantai on museoissa lisäksi LastenLAUANTAI. Lapset on huomioitu raumalaisten museoiden ohjelmassa erityisesti 26.1., 23.2., 30.3., 27.4. ja 25.5., jolloin kulloinkin vuorossa oleva museo järjestää hauskaa tekemistä lapsille.

Rauman taidemuseossa lastenLAUANTAIta vietetään juuri ennen vappua 27.4. Taidemuseossa saa silloin valmistautua vapun juhlintaan hauskaa vappurekvisiittaa askartelemalla. Koko päivän pyörivässä non-stop-askartelupisteessä voi itse tehdä kierrätysmateriaaleista vappuviuhkan tai hyrrän. Askartelua ohjaa OKL:n opiskelija Tiia Rantanen.

Taidemuseoon on 27.4. ilmainen sisäänpääsy.

 

Kerros kerrokselta -työpaja

Kerros kerrokselta – Lasten kulttuuriviikkojen työpajat
5.3. – 7.3.2019

Lasten kulttuuriviikoilla Rauman taidemuseossa järjestetään Toisaalla-näyttelyyn liittyviä työpajoja.

Kerros kerrokselta -työpajassa 2-, 3- ja 4-luokkalaiset saavat tutustua Kirsi Jaakkolan Uudelleenjärjestys-teokseen ja Toisaalla-näyttelyyn ja lisäksi maalata ryhmätyönä kerrosmaalaustekniikalla ohuita maalikerroksia vanerilevyille. Kukin lapsiryhmä maalaa edellisen ryhmän maalaaman kerroksen päälle ohuita läpinäkyviä kerroksia, jolloin eri ryhmien maalaamat kerrokset sekoittuvat optisesti vanerilevyjen pinnalla valmiissa teososissa. Yhteisesti syntyneet luomukset liitetään Lasten kulttuuriviikkojen loputtua osaksi Uudelleenjärjestys-teosta ja Toisaalla-näyttelyä.

Työpajojen vetäjänä toimii kuvataiteilija Susanna Savolainen.

Koululaisia pyydetään pukeutumaan vaatteisiin, joiden likaantumista ei tarvitse pelätä. Pajoissa käytetään akryylimaalia, joka ei kuivuttuaan lähde pois vaatteista pesemällä.

Kerros kerrokselta -työpajat:

tiistai 5.3.2019
klo 9.00–10.00
klo 10.30–11.30

keskiviikko 6.3.2019
klo 9.00–10.00
klo 10.30–11.30

torstai 7.3.2019
9.00–10.00
10.30–11.30

 

Päivystävä museo kevät

Rauman taidemuseo päivystää
Keskiviikkona 16.1.2019 ja 20.3.2019

Raumalla päivystää keväällä 2019 joka keskiviikkoilta yksi Rauman monista hienoista museoista. Rauman taidemuseon päivystysvuorot ovat 16.1. ja 20.3. Taidemuseo on tuolloin avoinna kello 19:ään asti. Kello 16 jälkeen museoon on ilmainen sisäänpääsy.

8.5. päivystysvuorot huipentuvat kaikkien raumalaisten museoiden yhteiseen Töitte jälkke -tapahtumaan, jolloin kaikki museot ovat avoinna klo 20 asti ja tarjoavat erikoisohjelmaa.

 

Kirsi Jaakkola Uudelleenjärjestys
Kirsi Jaakkolan teos Uudelleenjärjestys tekeillä. Kuva: Kirsi Jaakkola.

Loppiaislauantain kahvit ja kurkistus taiteilijan arkeen
Rauman taidemuseo lauantaina 5.1.2019 klo 11-16

Loppiaisena vietetään viimeisiä joulun juhlapyhiä, mutta taiteilijan arki alkaa jo loppiaislauantaina. Rauman taidemuseossa pääset kurkistamaan taiteentekijän arkeen, kun satakuntalainen kuvataiteilija Kirsi Jaakkola tulee työstämään maalausveistostaan taidemuseon yläkertaan.

Lopullinen teos Uudelleenjärjestys rakentuu osista, joita museovieraat saavat koskea ja järjestellä uudelleen helmikuussa avattavassa Toisaalla–näyttelyssä. Näin Jaakkola tuo taiteen lähemmäksi ihmistä paitsi kevään näyttelyssä myös jo teoksen valmistusvaiheessa loppiaislauantaina.