Hanna Koikkalaisen luento

Keskiviikkona 13.11.2019 klo 17.00 Rauman taidemuseo

Kevään 2020 näyttelyssä Lakkautettu kylä (24.1.2020 – 10.5.2020) Rauman taidemuseon kävijät pääsevät tutustumaan Venäjän Karjalassa sijaitsevan Suistamon pitäjän historiaan ja nykypäivään Hanna Koikkalaisen valokuvien ja Anne-Mari Kivimäen musiikin myötä. Näyttelyyn on tulossa myös uusi valokuvainstallaatio, joka käsittelee raumalaista evakkohistoriaa.

Valokuvataiteilija Hanna Koikkalainen kertoo syksyn luennolla valokuvaprojekteistaan, joita yhdistää poikkitaiteellisuus ja -tieteellisys sekä fokus menneisyyteen. Koikkalaisen projekteissa käsitellään elämää, josta on jäljellä enää jäljet: arkistojen äänet, kuvat, liuskat, laulut tai esineet. Näiden vanhojen sekä uusien sirpaleiden avulla Koikkalainen on pyrkinyt luomaan todenmukaisen ja todentuntuisen heijastuksen tai kuvan siitä, mikä on jo tapahtunut ja mitä ei enää ole.

Lakkautettu kylä -projektissa arkistokuvat, valokuvat ja evakkojen muistot herättävät henkiin Suistamon, lakkautetun suomalaisen kylän Venäjän Karjalassa.

Valokuvataiteilija Hanna Koikkalainen kertoo syksyn luennolla näyttelyn rakentumisesta Anne-Mari Kivimäen Suistamo – Perinnelaboratorion ympärille. Kyseessä on Kivimäen taiteellinen tutkimusprojekti Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan, jonka tutkimuksen alkulähteenä on suistamolaisen haitarinsoittajan ja tarinankertojan Ilja Kotikallion arkistoäänitteet. Kotikallion viitoittamana työryhmä on tehnyt tutkimusmatkoja rajan takaiselle Suistamolle, penkonut arkistoja ja tavannut entisiä suistamolaisia. Monitaiteellisen yhteistyön tuloksena syntyi polveileva visuaalismusiikillinen kokonaisuus, joka runollisesti pohtii evakkoutta, sota-aikaa, kodin jättämistä ja nykytodellisuutta pienessä venäläisessä kylässä.

Terveruloa luennolle! Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Keskiviikkona 13.11. on myös taidemuseon vuoro päivystää, joten olemme avoinna klo 19:ään asti.

Lue lisää: www.hannakoikkalainen.com